open-navfaktor-logo
search
Treneri za Faktor
Joldić i Krmpotić složni: Osnivanje U-21 Premijer lige bi bila dobra stvar za mlade igrače, seniorski fudbal je drugi sport
Prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal za veliki broj mladih fudbalera predstavlja ogroman teret.
15.04.2022. u 16:56
get url
text

Veliki je broj slučajeva u kojima fudbaleri koji su dominantni u juniorskom uzrastu preko noći nestanu sa fudbalske scene.

Nakon isteka juniorskog staža veliki broj njih se nađe u (ne)milosti trenera seniorske ekipe.

Pred početak ove sezone Fudbalski savez Bosne i Hercegovine uveo je pravila o minutaži za U-21 igrače koje određuje da dva igrača do 21 godine moraju biti u početnoj postavi, a da pri tome jedan mladi igrač morati završiti utakmicu. Tim pravilom je za nijansu povećan uspon ka seniorskom fudbalu nego je ranije bio slučaj i osigurat će se da neko talentovan ipak lakše dobije šansu.

VEZANI TEKST - Pred novu sezonu PLBiH: Važno pravilo koje će stvarati glavobolju trenerima

Novo pravilo U-21 donijelo je određeni pomak, međutim to je i pravilo koje su u dosadašnjem toku sezone mnogi treneri zloupotrijebili. Zabilježeni su slučajevi u kojima su dva fudbalera do 21 godine započeli utakmicu, da bi poslije samo nekoliko minuta provedenih na terenu jedan mladi fudbaler bio izveden iz igre. 

Evidentno je da to ima veliki uticaj na psihu i samopouzdanje mladih igrača, te se implementira na njihove igre u budućnosti.

Najbolja opcija za razvoj mladih igrača u Bosni i Hercegovini bila bi uvođenje U-21 Premijer lige BiH.

Veliki broj liga u Evropi imaju U-21 prvenstva, dok neke imaju čak i U-23 lige. Imamo i veliki broj slučajeva u kojima su velikani iz liga petice uveli rezervne timove (U-21/U-23), koji se takmiče u nižem rangu seniorskog pogona.

Mladi timovi su se pokazali korisnim za veliki broj velikana jer su iznjedrili pojedine fudbalere koji su nosici u svojim ekipama. O tome koliko bi eventualno uvođenje U-21 Premijer lige BiH bilo od koristi za mlade igrače za Faktor su govorili nekadašnji trener juniora Željezničara, trenutno član stručnog štaba Plavih Omer Joldić i Zlatko Krmpotić, donedavni trener Zvijezde 09, te stručnjak koji je radio u omladinskim pogonima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- To je veoma teška i bolna tačka za sve mlade igrače iz izlazne generacije juniora. Prijedlog o U-21 ligi je dobra ideja ali isto tako i dosta košta to se tiče finansijske strane. Fudbalski savez BiH bi trebao sa svojim sponzorima da pomogne toj ligi koja bi dozvolila našim igračima još dvije godine fudbalskog razvoja nakon izlaska iz juniorskog staža. U tom slučaju bi klubovi mogli da naprave dobar uvid u kvalitetu igrača za koje su u omladinskom pogonu smatrali da nisu kvalitetni - rekao je Joldić i dodao:

Mislim da su dvije godine nakon izlaska iz juniorskog staža sasvim dovoljne da stručni kadar u klubovima odredi koji su to igrači koji bi mogli da budu konkurentni u seniorskom uzrastu i mislim da bi ta U-21 liga donijela mnogo toga dobrog bh. fudbalu a pogotovo mladim igračima. Opet ponavljam, finansije su najveći problem - napominje Joldić.

Klubovi moraju imati strpljenja za mlade igrače

Veliki je broj slučajeva u posljednjih nekoliko godina gdje se većina fudbalera koji su nosioci svojih timova u omladinskim kategorijama nakon isteka juniorskog staža čak oproste od profesionalnog bavljenja fudbalom.

- Svi mi koji pratimo fudbal imamo mogućnost i sreću da gledamo najveće i najbolje fudbalske klubove u Evropi. Međutim, upravo ta slika stvara pogrešnu percepciju svima nama u Bosni i Hercegovini, pa i samim trenerima.

Kad pričamo o velikim klubovima uzet ću za primjer tinejdžera i fudbalera Barcelone Gavija i Pedrija. Oni su rijetki slučajevi u svijetu fudbala koje možemo izbrojati na prste jedne ruke, a da imaju zapaženu ulogu u prvom timu. Nije realno da naši mladi igrači iz juniora, a koji imaju kvalitet mogu biti konkurentni seniorskom fudbalu koji je drugi sport gledajući realno.

Klubovi koji razmišljaju o svojim mladim igračima moraju imati strpljenja, a isto tako da se ti mladi igrači dokazuju iz dana u dan, a ne da žive na nekakvim slavama iz omladinskog fudbala, naprimjer ako su bili najbolji igrači i strijelci u mlađim kategorijama.

U seniorski fudbal kad dođeš moraš se dokazivati. Igrači sa psihičke strane naiđu na neki zid ili blok u karijeri, način na koji većina njih reaguje pravi velike probleme. Oni naprimjer u omladinskim selekcijama svaku, ili svaku drugu utakmicu postižu golove, a kad dođu u seniorski fudbal gdje se igra puno brže, gdje su puno jači igrači, te gdje je puno veći pritisak ne snalaze se se i ne "plivaju" baš najbolje.

Mišljenja sam da bi U-21 liga bi bila dobra tim većim talentima radi podizanja samopouzdanja i da imaju veću minutažu, a naravno da se napravi pravilnik da prvi tim može povlačiti iz te lige igrače za svoje potrebe. Kada bi se našla neka sredstva ta liga bi bila pravi potez i za dvije godina igranja te lige mogli bi izaći dobri rezultati, jer igrači koji bi bili tu i koji bi sazreli nadogradili bi kvalitet koji nose iz juniorskog staža - kaže Joldić. 

Pomoćni trener Željezničara je prokomentarisao i pravilo koje je uvedeno na početku ove sezone da dva fudbalera do 21 godine moraju početi susret u Premijer ligi BiH

- Ne postoji na svijetu trener koji ne voli dobrog igrača. Da li on imao 39 ili 18 godina, najbitnije je da posjeduje kvalitet. Bilo bi dobro da svaka ekipa ima naprimjer pet mladih igrača u seniorskoj ekipi. Pitanje je da li postoji koncentracija kvalitete većeg broja igrača na jednom mjestu. Dobro je da postoji U-21 pravilo u Premijer ligi. Željo i neki klubovi ga maksimalno poštuju. Međutim, svjedoci smo situacija na terenu gdje se igrača čak u trećoj minuti mijenja. Ne šaljemo dobru poruku mladim fudbalerima. Ako ima pet kvalitetnih mladih igrača, neka igra svih pet - zaključio je Joldić.

Finansije predstavljaju prepreku

Krmpotić, kao i Joldić, smatra da su finansije najveća prepreka u realizaciji te ideje.

- Dolazim iz Srbije u kojoj je to i bio plan prije nekoliko godina, međutim to nije bilo ispraćeno kako treba. To je jako dobro za mlade igrače. Svugdje u svijetu i Evropi postoji gdje imaju uslovi da se napravi ta liga koja će upravo biti liga za te mlade igrače koji se nalaze na prijelazu između omladinskog u prvi tim. Ja sam uvijek za to, ali poznavajući uvjete u BiH gdje je finansijski faktor jako upitan, mislim da bi to teško funkcionisalo. S obzirom na loše terene, putovanja koja jako puno koštaju, to bi bilo teško izvodivo.

Finansijski bi to predstavio problem mnogim klubovima, ali bi dobili dosta sa sportske strane. Devet mjeseci sam vodio prvi tim Zvijezde sa mladim igračima koji apsolutno nisu bili spremni za igranje u seniorskom rangu. Mi smo bili razvojna ekipa, a to se automatski promijenilo preko zime dovođenjem iskusnijih igrača - rekao je mladi stručnjak.

Juniorska ekipa Zvijezde 09 iz Etnosela Stanišići je prošle sezone pod vostvom našeg sagovornika osvojila titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Najbolji strijelac juniorskog prvenstva bio je član prvaka Sreten Milošević sa 18 pogodaka. Međutim, za manje od godinu dana veliki broj igrača iz generacije je nestao sa fudbalske mape. Krmpotić ističe da je ta šampionska ekipa bila jaka kao kolektiv, a da su neki drugi timovi bili kvalitetniji ako bi se gledale individualne sposobnosti fudbalera.

VEZANI TEKST - Juniori Zvijezde 09 prvaci BiH

- Dugo godina sam u omladinskom fudbalu. U kontaktu sam sa mladim igračima koje sam trenirao, imam dobar odnos sa svima njima. Ni jedan od njih dosad nije ništa napravio osim Popare koji je otišao u Borac, ali vidim i on više igra za juniore.

Ta generacija je napravila dobar posao i osvojila titulu. Individualni kvalitet je bio na strani drugih timova. Mi smo imali agresivnost i borbu kao ekipa. Fajterski smo bili nastrojeni u svakoj utakmici i to je donijelo taj rezultat. Ti momci danas pretežno igraju u Prvoj ligi Republike Srpske ili Federacije. Te lige po mom mišljenju trebaju biti razvojne lige za mlade igrače - rekao je Krmpotić i otkrio jedan od razloga zbog kojih je napustio klupu Zvijezde:

- Ti momci do sada nisu uspjeli, fizički kasne, a po kvalitetu svi klubovi u Premijer ligi nemaju vremena da čekaju mladog igrača. Trener će radije staviti nekog iskusnijeg igrača koji će mu donijeti rezultat nego mladog igrača. Takav je koncept klubova na Balkanu, treneri zavise od rezultata. Ja nisam mogao da igram samo sa mladim igračima bez tog nekog kvaliteta i samim tim sam napustio Zvijezdu 09.

Rumunija kao najbolji primjer

Srbijanski stručnjak ističe da pravilo koje je uvedeno na početku ove sezone, a koje mladima do 21 godine garantuje mjesto u prvih 11 na susretima Premijer lige, te uputio kritiku za trenere koji su do sada bili skloni zloupotrebi ovog pravila.

- Rumunija je bila prva uvela to pravilo i oni su napravili jako dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu prije par godina, onda je Srbija također uvela to pravilo. Sad vidim da se i u BiH to isto radi. Ono čime nisam zadovoljan jeste, da treneri mijenjaju mlade igrače nakon samo par minuta igre. Ja nisam za to, to je katastrofalno za mladog igrača, tako da jednostavno to pravilo jeste dobro za razvitak mladih ukoliko imaju važnu ulogu u svom timu.

Ukoliko rade samo da bi se ispoštovalo pravilo onda to nema nikakvu korist niti za mladog igrača niti za razvoj omladinskog fudbala. Pravilo nikud ne vodi ako se igrač ne ispoštuje svih 90 minuta - zaključio je Krmpotić.

Podsjetimo, u Rumuniji su pravilo "zaštićenog godišta" uveli 2015. godine i na samom početku ono je glasilo da jedan fudbaler U-21 mora biti u igri tokom svih 90 minuta. Slučajno ili ne, četiri godine kasnije mlada reprezentacija Rumunije je nakon dugogodišnje "suše" zadivila fudbalsku Evropu.

Mladi fudbaleri Rumunije su se tada plasirali u polufinale, a po ocjenama fudbalskih stručnjaka igrali su najbolji fudbal na turniru. Pobornici ideje o igračima "zaštićenog godišta" su ovaj uspjeh pripisali upravo tom novom pravilu.

Da li će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine jednog dana reagovati i donijeti odluku osnivanju U-21 lige koja bi po svemu sudeći osvježila bh. fudbal i bila korisna za razvoj mladih igrača, ostaje da vidimo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.