open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Jovanović: Srebrenica je simbol užasnog stradanja, došao sam sa osjećajem stida
Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a iz Srbije, kazao je da je više puta dolazio u Srebrenicu, ali po prvi put sa osjećajem stida.
11.07.2021. u 11:15
get url
text

- Dolazim sa osjećajem koji mi nikada ranije nije bio ni na kraj pameti, a to je stid. Nismo uradili posao koji smo morali da uradimo a prošlo je previše vremena. Ranije je dolazak u Srebrenicu bio gotovo hrabrost zbog toga što je Srebrenica simbolizovala veliko stradanje, užasnu nepravdu, genocid, strašnu grešku i odgovornost mog naroda, moje zemlje. A danas, poslije toliko vremena, doći u Srebrenicu, sjetiti se jednom godišnje, mene je sramota. Srebrenica više nije samo simbol tog užasnog zločina kroz koji se prelamaju sve naše nacionalne nesreće. Ne možete da govorite o Jasenovcu, a da šutite o Srebrenici, da govorite o Vukovaru, a šutite o Srebrenici, da govorite o Đakovici, a šutite o Srebrenici. Da govorite o svim tim prokletim ratovima koji su iza nas a da pred ovim što se ovdje desilo gurate glavu u pijesak - kazao je Jovanović i dodao:

- Ali Srebrenica je i simbol mira i ona sa svim tim strašnim što je prati i ovdje što je dan-danas prisutno, čuva mir više od svih naših vojski, od topova, oružja. I ja ovdje dolazim ne samo zbog toga što tako pokušavam da kupim mir za sebe, za svoju savjest i moj narod, jer nismo mi svi kao Karadžić i Mladić. Ja ovdje dolazim, jer je ovo neko vrelo života i inspiracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.