open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednica VSTV-a
Jukić "oplela" po Ambasadi SAD-a: Nemaju pravo miješati se u rad pravosuđa
Ako ne dozvoljavamo političarima da se miješaju u rad pravosuđa, onda to ne može raditi nijedna ambasada. To je moja poruka, istakla je potpredsjednica VSTV-a BiH 
15.05.2019. u 13:58
get url
text

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Ružica Jukić oštro je kritikovala Američku ambasadu u BiH zbog sastanka koji je prije pet dana održan u Ambasadi sa sudijama Goranom Nezirovićem i Brankom Perićem i glavnim tužiocem Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislavom Ljubićem, a na koji nisu bili pozvani predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, kao ni potpredsjednice Jukić i Jadranka Lokmić-Misirača.

Ružica Jukić novinarima je danas rekla kako osuđuje ovaj potez Ambasade SAD-a i da to za nju predstavlja miješanje u rad bh. pravosuđa.

- Neshvatljivo je da bilo koja ambasada poziva nekog ko je član VSTV-a da razgovara o Zakonu o VSTV-u. S obzirom da i mi sami imamo prijedlog Zakona o VSTV-u, a Goran Nezirović je član Vijeća, smatram da nam je makar trebao referirati o čemu su razgovarali u Američkoj ambasadi, šta su oni tražili... Zamislite da sada Ruska ambasada poziva nekog ko je član VSTV-a, ili turska ili bilo koja druga, i da razgovaraju o Zakonu o VSTV-u. Ovdje nije bitno da li je neko uložio u pravosuđe ili nije. Bilo koja ambasada nema pravo miješati se u izbor nosilaca pravosudnih funkcija niti nametati svoja mišljenja -  kaže Jukić.

Dodaje da je za sastanak u Američkoj ambasadi saznala iz medija te da sudija Nezirović nije htio reći ostalim članovima Vijeća o čemu se konkretno razgovaralo na tom sastanku. Također, rekla je da Ambasada treba odgovoriti zašto su na spomenuti sastanak pozvani samo Nezirović, Perić i Ljubić.

- Ako su dobronamjerni, onda trebaju doći u Vijeće i razgovarati sa svima nama jer mi smo kolektivno tijelo, a ne samo se sastajati sa pojedinim članovima VSTV-a i pozivati ih kod sebe. Ja znam da to nije odluka američkog ambasadora Nelsona, jer on je tek došao u našu zemlju i još nije najbolje upućen u sve što se dešava, to rade službenici Ambasade. Međutim, ako ne dozvoljavamo političarima da se miješaju u rad pravosuđa, onda to ne može raditi nijedna ambasada. To je moja poruka – zaključila je Ružica Jukić.

VEZANI TEKSTAmbasador SAD-a na sastanku sa sudijama i tužiocima, čelnici VSTV-a nisu pozvani

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.