open-navfaktor-logo
search
Imunizacija u ZDK
Jupić: Vakcinu sam primio kao zdravstveni radnik, a ne kao ministar
Svoju prvu dozu vakcine Astra Zeneca danas je, u prostorijama Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica, primio i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.
22.03.2021. u 13:03
get url
text

- Činjenica je da sam, kao zdravstveni radnik, a ne kao ministar došao na red i primio vakcinu. Osjećam se apsolutno dobro. I psihološki je to jedan vrlo značajan momenat pa se puno bolje osjećam, upravo vezano za vakcinaciju- kazao je ministar Jupić. 

Vakcinacija je, podvukao je, jedini put za izlazak iz ove krize izazvane koronavirusom te je pozvao sve građane, ali u prvom redu zdravstvene radnike, koji su prioritet za vakcinaciju, da učine isto.

To je, kaže, danas pokazao i svojim primjerom, jer želi da se "što prije vratimo normalnom životu i svojim, normalnim radnim zadacima".

- Vakcinacija u našem kantonu teče po ustaljenom planu. Činjenica je da, još uvijek, raspolaženo s vrlo malim brojem vakcina i da je puno veća potreba zdravstvenih radnika za vakcinama, od količina s kojima raspolažemo. Siguran sam da će se ubuduće i povećati broj zdravstvenih radnika, koji će svojim primjerom ukazati na značaj vakcinacije, jer bez vakcinacije ćemo se još dugo susretati s restrikcijama, ograničennjima i bit ćemo "crna rupa" u svijetu, ako 70 posto naših ljudi ne vakcinišemo - podvukao je Jupić.

ZDK je, napominje ministar Jupić, u prve dvije faze raspodjele doniranih vakcina, dobio ukupno oko 1.500 doza, a što je nedovoljno i za vakcinisanje svih zdravstvenih radnika, koji su iskazali želju da budu vakcinisani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.