Na listama za parlamentarne i skupštinske klupe i ove izbore našli su se brojni načelnici i gradonačelnici od kojih je većina njih osvojila mandate.

Ipak, dosta njih nije prihvatilo mandate kako bi ostali na dosadašnjim pozicijama, a ima i onih koji su se odrekli načelničke ili gradonačelničke pozicije kako bi zasjeli parlamentarne i skupštinske klupe.

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na oktobarskim općim izborima su načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović...

Još uvijek nije poznato kada će vanredni izbori biti raspisani. Centralna izborna komisija ima rok od 15 dana da utvrdi prestanak mandata načelnika ili gradonačelnika koji podnese ostavku, a nakon tog roka slijedi rok od 90 dana za raspisivanje vanrednih izbora.

Kako nam je rečeno iz CIK-a, nastojat će da vanredni izbori budu održani isti dan u svim gradovima i općinama u kojima će izbori biti raspisani, tako da bi se vanredni izbori mogli održati najkasnije do februara ili marta 2023. godine.