open-navfaktor-logo
search
Provjere se nastavljaju
Kajganić: Navodi o planiranju ubistva tužioca potekli od pritvorenika u Vojkovićima
Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić izjavio je da se nastavljaju provjere navoda o planiranju ubistva jednog tužioca ovog tužilaštva i jednog policijskog službenika, te da su neki od tužilaca dobili dodatno osiguranje.  
29.10.2022. u 13:27
get url
text

Kajganić kaže da je u okviru ovih provjera pretresena jedna lokacija na Sokocu tokom koje su pronađene snajperska i automatska puška, ali da se u ovom trenutku ne može reći za šta su bile namijenjene, odnosno da li su ostale iz proteklog rata ili je u pitanju nešto drugo.

On je rekao da su navodi o planiranju ubistva potekli od pritvorenika u državnom zatvoru u Vojkovićima.

VEZANI TEKST - Oglasio se glavni tužilac BiH o informacijama da se sprema ubistvo tužioca i policijskog službenika

- Komentarisalo se po pritvoru, nije povezano za bilo koju ličnost, niti predmet. Znamo da su komentarisali osumnjičeni iz takozvanog "Sky predmeta" i to se sada provjerava - rekao je Kajganić.

On kaže da su neki tužioci Tužilaštva BiH dobili dodatno osiguranje, ne precizirajući o kojim tužiocima je riječ.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jučer su, po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, pretresli nekoliko ćelija u državnom zatvoru u Vojkovićima. Direktor policije RS-a Siniša Kostrešević izdao je naredbu svim policijskim upravama da podignu mjere sigurnosti zbog saznanja da su planirana dva ubistva.

VEZANI TEKST - SIPA pretresala zatvor u Vojkovićima: Planirano ubistvo tužioca Čampare i načelnika banjalučke policije

- Od Državne agencije za istrage i zaštitu zaprimili smo saznanja da za sada neidentifikovana grupa pritvorenika iz predmeta koji se odnosi na dešifrovanje "Sky" aplikacija preduzima konkretne aktivnosti na organizaciji ubistava tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare. Ubistvo se planira kao poruka tužiocima Tužilaštava BiH. Isti izvor ukazuje da ista grupa pritvorenika priprema i ubistvo neimenovanog načelnika Policije iz Banje Luke - rekao je Kostrešević. 

Pripadnici SIPA-e pretresli su jučer nekoliko ćelija u državnom zatvoru u Vojkovićima.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske po naredbi Suda Bosne i Hercegovine pretresli su šest lokacija na teritoriji Sokoca i Han Pijeska i tom prilikom kod jednog lica u Sokocu pronađeno je oružje: jedan snajper i jedna automatska puška.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.