open-navfaktor-logo
search
Dijele i komšijama
Kako je Vučić nabavljao respiratore i vakcine: "Cijena tajna. Nemoj više da me pitate, šta vas briga"
Republika Srbija među najuspješnijim je zemljama kada je u pitanju nabavka vakcina i vakcinacija stanovništva. Tako barem svakog dana tvrde srbijanske vlasti na čelu sa predsjednikom te zemlje Aleksadrom Vučićem. 
01.03.2021. u 20:49
get url
text
get url
text

Vučić će sutra posjetiti Sarajevo, a prilikom posjete glavnom gradu BiH, uručit će i 5.000 doza vakcina za potrebe entiteta Federacija BiH. Prethodno je Vlada Srbije donirala vakcine i drugom bh. entitetu Republici Srpskoj. 

Međutim, Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u ovom dijelu Balkana koja je dobila vakcine od Srbije. Prethodno su one donirane Crnoj Gori, kao i Sjevernoj Makedoniji. Sredinom februara Vučić je Zoranu Zaevu, premijeru Sjeverne Makedonije, uručio vakcine na graničnom prijelazu Tabanovce, a radi se o ukupno 8.000 doza Pfizerovih proizvoda. 

Vučić je izjavio da Srbija "u ovome nema drugih interesa sem prijateljstva prema građanima Sjeverne Makedonije".

- Ovo je poklon koji biste i vi nama dali jer ako komšija nije zadovoljan, ne možete ni vi biti zadovoljni - rekao je Vučić tom prilikom.

Nekoliko dana kasnije avion Vlade Srbije sa premijerkom Anom Brnabić sletio je i na podgorički aerodrom, donoseći u Crnu Goru prvu isporuku od 2.000 doza vakcina Sputnjik V Crnoj Gori koje je donirala Srbija, uz odobrenje Moskve.

Osim što je donirala vakcine susjednim zemljama, Srbija je "ugostila" i  neke javne ličnosti iz zemalja okruženja, koje su vakcinisane u Srbiji. Među ostalima, u Srbiji se vakcinisala i hrvatska spisateljica Vedrana Rudan. 

Srbija nabavlja vakcine, vakciniše stanovništvo, a Aleksandar Vučić ujedno vodi političku i diplomatsku kampanju. Barem je to ocjena nekih od istaknutih javnih ličnosti Srbije, medija koji nisu pod kontrolom srbijanskog predsjednika i njegove stranke, kao i društveno-političkih analitičara u toj zemlji. 

Srpska napredna stranka otkako je došla na vlast, proljeća 2012. godine, Srbija se nalazi u konstantnoj predizbornoj kampanji.

- Vakcine su postale glavni predizborni adut predsjednika Srbije. Već i ptice na grani, i ne samo u Srbiji, naučile su napamet pesjmicu u kojoj je Vučić taj koji je nabavio vakcine, za razliku od svih ostalih predsjednika i premijera u Evropi - pisao je nedavno Nenad Kulačin za Al Jazeeru.

U tom tekstu dalje navodi: "Bila Srbija laboratorija ili ne (tako ju je nazvao Viktor Orban zbog kineske vakcine koja nije odobrena u Evropi), Vučića to ne zanima. Kampanja za vakcinaciju je u toku, a on ubire poene, neophodne za predstojeće izbore, koji su za njega najvažniji, pošto treba da se izbori za drugi petogodišnji mandat". 

Sve se koristi u toj kampanji, konstatuje Kulačin, naročito oni koji ne misle kao Vučić. "Predsjednik Srbije je spasio i njih, i region, i cijelu Evropu". 

- Za razliku od njega, ostali evropski državnici moraju da se bore sa koronom na način kako je to propisano. Moraju prvo vakcine da budu ispitane, odobrene, pa tek onda da se slikaju sa kontigentom koji sleti na aerodrome. Srbija je uz spektakl dočekala milion doza kineskih vakcina, pa ih je tek dva dana kasnije odobrila. I tako će biti sve do tih izbora. Do tada će valjda i korona da popusti - zaključuje autor. 

U centralizovanom državnom aparatu gdje Vučić vodi glavnu i posljednju riječ tek rijetki mediji su se usudili pitati kako Srbija nabavlja i koliko plaća vakcine. Izdavanje odgovarajućih dozvola od nadležnih državnih institucija za lijekove tek su priča za sebe. "Suvišna" pitanja se jednostavno ne postavljaju, a ako se i postave "znatiželjnici" bivaju proglašavani "domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima" u tabloidima, na televizijama i u skupštinskim klupama. 

Srbija je već početkom februara, prema informacijama koje su javno iznosili tamošnji zvaničnici, imala više od 450.000 vakcinisanih građana. 

Ljudi se vakcinišu kineskom vakcinom Sinopharm, kao i ruskom Sputnik V, ali i Pfizerovom. Kako se to sve nabavlja, koliko košta, pitanja su koja se uglavnom ne postavljaju, a i ako se postave odgovora nema. 

U jednom od tekstova list Danas, koji je među rijetkima postavljao pitanje nabavke, tako piše: "Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je preko Instagram profila da će Srbija do marta moći da računa na milion doza vakcina protiv COVID-a koje nisu obuhvaćene već postojećim ugovorima. Predsjednik nije kazao sa kim je napravljen ovaj dogovor, kao ni koliko će cijeli posao koštati. Također je ostalo nepoznato koliko su plaćene vakcine koje su do sada stigle u Srbiju".

Vučić je tada kazao da je kineska vakcina najskuplja, te da je kroz razgovor sa predsjednikom Kine dogovoreno da cijena ovog cjepiva bude manja za Srbiju i da će građani Srbije kada budu vidjeli cijenu, "spomenik da mu podignu".

– Ne smijem da kažem cijenu, jer će svi da traže onda od Kineza po toj cijeni. Ja zbog njih ne smijem da kažem - rekao je Vučić.

Za razliku od, primjera radi naše zemlje, gdje država po važećim zakonima ne može direktno od proizvođača kupovati vakcine, a od firmi koje bi mogle uvoziti za državu Vijeću ministara BiH se niko nije javio, kako je rečeno iz državnih institucija BiH, zbog "straha da će biti proglašeni saučeniscima u aferi kakva je 'Respiratori'", Srbija nema taj problem. Vučić i srbijanska vlada trguju direktno. 

Javne nabavke za vrijeme pandemije u Srbiji su, kako je to saopćeno tamošnjim građanima, proglašene "državnom tajnom" i ugovori su "strogo povjerljivi dokumenti". 

U vezi s nabavkama, ali i brojem preminulih od koronavirusa, mediji koje finasiraju međunarodni finasijeri, postavljali su određena pitanja. Tako se ispostavilo da je Srbija, barem se tvrdilo u njihovim tekstovima, skrivala stvarni broj umrlih od COVID-19 i to neposredno pred parlamentarne izbore. Priča o friziranim izvještajima nakratko je zatalasala srbijansku javnost, ali se sve vrlo brzo smirilo. U vezi s tim, ali i drugim dešavanjima tokom pandemije u Srbiji, Insajder je snimio dokumentarac "Epidemija tajni". 

Sam Vučić se više puta na konferencijama za medije obrušio na novinare koji su postavljali pitanja, a među najpoznatijim njegovim izjavama je ona o respiratorima i testovima za COVID-19. 

- Nemoj više da me pitate kako nabavljam respiratore! Ja sam kriv, gonite mene. Nabavio sam još 50 jutros, a nigdje vam ne piše nabavka. I šta vas briga kako, a nabavlja ću još. Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam nabavljao respiratore. Ja sam kriv, pišite u svim svojim tupavim primjedbama - rekao je Vučić još u martu 2020. godine. 

Vučić je nedavno na RTS-u objašnjavao kako u svijetu vlada "rat za vakcine" i kako preko COVAX mehanizma nisu dobili niti jednu naručenu vakcinu. Isticao je kako je važno da Srbija bude bolja od drugih zemalja, ali i ponovio kako ne može govoriti o cijenama, načinu nabavke i drugim detaljima. 

- Sve što se može nabaviti u svijetu, mi ćemo da nabavimo. Bit ćemo brži od svih ostalih. To je pitanje života i smrti. Deset posto zemalja svijeta raspolaže sa 97 posto vakcina - istakao je predsjednik Srbije naglašavajući ponovo da ga ne zanima šta će neko pisati ili reći u vezi s tim nabavkama. 

VEZANI TEKST - Borba protiv korone: Ljekari iz KCUS-a i Hitne pomoći KS krenuli u Novi Pazar

U Srbiji se pitaju i šta je stvarna cijena Vučićeve trgovine sa Kinezima, ali i Rusima, od kojih je vlast u susjednoj zemlji nabavila najviše vakcine. 

Kako god se u Srbiji komentirala Vučićeva nabavka vakcina, a najčešće mu se spočitava da vodi predizbornu kampanju koju papreno plaćaju građani te zemlje, vakcine koje Srbija donira BiH smatraju se prijateljskom i dobrosusjedskom gestom.

Podsjećanja radi, kada je u srbijanskom dijelu Sandžaka situacija sa oboljelim od koronavirusa i smrtnim slučajevima eskalirala, naša zemlja je na zahtjev člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, tamo poslala timove ljekara iz kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, kao i iz sarajevske hitne pomoći. Srbija je tada prihvatila pomoć te su izdali sve potrebne dozvole za rad naših zdravstvenih radnika na teritoriji Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.