Loše za zdravlje

Kako smanjiti negativne posljedice predugog sjedenja?

Objavljeno: 04.09.2019. u 21:57

Postanimo svjesni svog tijela i ovakvim sitnicama pomozimo samima sebi 

FOTO: Ilustracija

Dok čitamo vijesti, vjerovatno negdje sjedimo. Ova poza postala je svakodnevica - samo razmislite koliko vremena provodimo sjedeći, od putovanja na posao i vremenom provedenom na poslu, nekoliko sati za sve obroke i još nekoliko sati nakon napornog radnog dana dok se odmaramo pred televizijom, čitamo ili smo na internetu. Živimo sjedeći, a to je loše za naše zdravlje.

Postoji nekoliko stvari koje možemo raditi kako bi našem tijelu olakšali i kako bi se mi osjećali bolje.

Ustajte i hodajte svaki sat

Prema fizioterapeutkinji dr. Sarah Kostyukovsky, dugotrajno sjedenje može skratiti određene mišićne skupine, a neke mišiće, poput gluteusa na stražnjici, može učiniti potpuno neaktivnom. Potrebno je s vremena na vrijeme otići u kratke šetnje koje mogu aktivirati naše gluteuse. Uvijek bismo trebali tražiti načine kako da prekinemo periode sjedenja.

Istegnite se

Nakon cjelodnevnog rada tražimo način da se opustimo i prvi način je da legnemo ili sjednemo kako bi se naše tijelo moglo opustiti. Sigurno pomislimo kako sjedenje na poslu i kod kuće nije isto. A zapravo ono što bismo trebali raditi je istezanje. Kroz dan se trebamo istezati par minuta kako ne bi osjećali da smo potpuno ukočeni.

Aktivnost izvan posla je jako važna

Fizička aktivnost nam pomaže u suzbijanju negativnog utjecaja sjedenja. Dok kratke šetnje i istezanje mogu napraviti znatnu razliku ništa se ne može mjeriti s fizičkom aktivnošću.

Znamo koliko je teško uklopiti vježbanje u i ovako pretrpan dnevni raspored ali kada bi svaki dan radili kratke vježbe od 10-15 minuta tijelo bi nam se naviknulo i više niti jedan dan ne bi mogli bez dužih šetnji, trčanja ili nečega što nam je zabavno raditi. Dosljednost je ključna.

Prilagodite stolicu na kojoj sjedite radeći svoj posao

U pogledu malih, ali dojmljivih sitnica koje možemo napraviti je prilagođavanje uredske stolice. Važno je da lumbalni dio tj. donji dio kralježnice ima potporu, te je važno prilagoditi visinu stolice.

- Kada sjedite, kukovi bi vam trebali biti iznad razine koljena - kaže Kostyukovsky, te dodaje da bi vam stopala trebala biti tačno ispod koljena.

Postanimo svjesni svog tijela i ovakvim sitnicama pomozimo samima sebi. Tijelo će nam biti zahvalno.

Izvor:   Index

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije