open-navfaktor-logo
search
Unosan izvoz
Kako su građani BiH postali "taoci" jabuka i rakije: Koliki je profit Dodikovih od poslova sa Rusijom
Na proljeće 2018. godine, kada je Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u iznenada Dodiku postao neprihvatljiv, police ruskih prodavnica počele su puniti flaše "Djedove rakije", proizvoda kompanije Agro destil d.o.o. iz Laktaša
28.11.2019. u 19:24
get url
text
Milorad Dodik

Proces formiranja državne vlasti otkočen je nakon punih 13 mjeseci. Sve to vrijeme su građani, koji su čekali i početak realizacije brojnih projekata vrijednih oko dvije milijarde KM, bili, kako je govorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, "taoci toga da li će se jabuke i rakija koju Dodik proizvodi prodati Rusiji".

Upravo je Rusija, podsjećanja radi, najveći protivnik integracije BiH u NATO, a njihove interese je u našoj zemlji, pod izgovorom zaštite navodnih interesa srpskog naroda, agresivno zastupao Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Sve to vrijeme su Dodikove jabuke i rakija, kako je to kazao Komšić, punile police ruskih prodavnica.

Na proljeće 2018. godine, kada je Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u iznenada Dodiku postao neprihvatljiv, police ruskih prodavnica počele su puniti flaše "Djedove rakije", proizvoda kompanije Agro destil d.o.o. iz Laktaša.

 

Direktor te kompanije je Pavle Ćorović, suprug Dodikove kćerke Gorice, što potvrđuju i podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Ova kompanija, koja se bavi destiliranjem, pročišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića i proizvodnjom destiliranih alkoholnih pića je u 2018. godini, prema podacima portala Capital, sa samo dvije zaposlene osobe imala prihod od čak 398.785 KM. Samo godinu ranije, dok njihovi proizvodi još nisu dospjeli na rusko tržište, prihod te kompanije je iznosio 87.804 KM.

Istini za volju, nije samo rusko tržište doprinijelo poslovnom uspjehu kompanije kojom rukovodi Dodikov zet. "Djedova rakija" je našla svoj put i do austrijskog tržišta, koji joj je prokrčilo Predstavništvo RS-a u Austriji.

Upravo je u organizaciji Predstavništva RS-a, institucije čiji rad kroz budžet finansiraju svi građani tog bh. entiteta, 4. oktobra ove godine u Beču održana promocija "Djedove rakije".

 

Ne izvoze kompanije bliske Dodiku samo alkohol u Rusiju. Tu su i jabuke, koje na tamošnje tržište dostavlja kompanija Fruit Eco, čiji je suvlasnik Igor Dodik, sin predsjednika SNSD-a.



Podsjećanja radi, Rusija je 22. januara 2018. godine zabranila uvoz jabuka iz naše zemlje i to zbog "poljskih jabuka" bijeljinske kompanije Fruct Company. Kooperant te kompanije bila je upravo kompanija Eco Fruit. Tokom 2018. godine je ova kompanija od proizvodnje i prometa voća i povrća imala dobit od 185.502 KM, dok im je ukupan prihod iznosio 1,2 miliona KM.

Kompanija Eco Fruit je, podsjetit ćemo, 2010. godine dobila kredit Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od tri miliona KM, što je stariji Dodik pravdao konstatacijom da je podrška njegovom sinu bolja nego da se on drogira.

Na međunarodno tržište izvozi i kompanija Agro voće. Šljive koje proizvodi ta kompanija, pored tržišta Evropske unije, plasiraju se i na rusko tržište.

Vlasnica ove kompanije je Gorica Dodik, kćerka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Ova kompanija je 2018. godine, prema pisanju portala Capital, ostvarila dobit od 387.056 KM. Ukupan prihod u istoj godini je iznosio 971.233 KM.

Capital prenosi i da je osam kompanija u vlasništvu članova porodice Milorada Dodika u 2018. godini zaradilo oko 1,165 miliona KM. Podsjetit ćemo da su još ranije mediji izvještavali o voćnjacima u Rusiji i stanu u Moskvi koji su, navodno, u vlasništvu porodice Dodik, odnosno Igora Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.