open-navfaktor-logo
search
Nema reakcija, sankcija...
Kakvu poruku šalje EU dolaskom Orbana u Banju Luku kod Dodika, zašto je Briselu bliži Tajvan od Sarajeva?
Kada je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, i to prilično samouvjereno, kazao da je siguran da Evropska unija neće uvesti sankcije njemu i njegovim saradnicima, kao ni bh. entitetu Republika Srpska, nije bio mali broj onih naivnih koji su nadmeno odmahnuli rukom uz riječi "ma šta on zna".  
06.11.2021. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik je u Mađarskoj držao govor kakvim su se služili inspiratori genocida i teroristi, meta su muslimani

Prošle su tri sedmice od Dodikove tvrdnje, koja se zasad pokazuje tačnom. Šta ustvari za EU znači Bosna i Hercegovina, šalje li najjači ekonomski zajednički prostor na svijetu signale našim institucijama da su izabrali stranu, uz poslovičnu zabrinutost?

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu, što je mali broj u odnosu na ukupno njih 705, uputilo je 21. oktobra pismo šefu vanjske i sigurnosne politike EU Josepu Borrelu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pozivajući ih da zaustave secesionističku politiku iz RS-a.

Za ovih petnaestak dana ništa se nije desilo, osim što je Zapad pristao na zahtjev ili ucjenu Rusije da se Schmidt ne obrati u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija što je presedan u historiji postojanja Ureda visokog predstavnika (OHR).

VEZANI TEKST - Michael Galer u Evropskom parlamentu: Dodikovi postupci zvone na uzbunu, poduzmimo korake na vrijeme

Tek osam zastupnika traži reakciju na Dodikov pokušaj državnog udara, a čak 13 izaslanika Evropskog parlamenta posjetilo je Tajvan ovih dana?! To što se dešava u neposrednom komšiluku EU-a nije bitno. Za Bosance i Hercegovce pismo, za Tajvance konkretni potezi.

- Došli smo ovdje sa veoma jasnom porukom - niste sami. Evropa stoji iza vas, uz vas, u odbrani slobode i zaštiti vladavine zakona i ljudskog dostojanstva - izjavio je Raphael Glucksmann, francuski zastupnik koji predsjedava komisijom Evropskog parlamenta, ne u Sarajevu, već na Tajvanu.

VEZANI TEKST - Tonino Picula za Faktor: U pitanju je opstojnost BiH, ovo je puzajuća eskalacija, EU i OHR moraju intervenirati

Crnu Goru jučer je posjetio zastupnik EP-a i kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU-a i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik. Nema europarlamentaraca u BiH, nema sankcija, nema reakcije na Dodikovo bacanje rukavice u lice EU...

Jedini konkretan potez iz EU-a napravit će samozvani branilac "kršćanske Evrope", premijer Mađarske Viktor Orban (svojevremeno upozorio na veliku opasnost od muslimana na kontinentu?!) koji će danas posjetiti BiH, ali će se susresti samo sa Dodikom u Banjoj Luci. Orban će tako dati podršku svom učeniku u šovinizmu i rušitelju BiH, a Brisel će i dalje biti "zabrinut".   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.