Migranti u Privremenom prihvatnom centru Vučjak kod Bihaća danas će ponovi dobiti vodu, nakon odluke da obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća finansira Kantonalna uprava Civile zaštite Unsko-sanskog (USK) kantona, javlja Anadolu Agency (AA). Iz Javnog preduzeća "Vodovod Bihać" za AA je potrvđeno da je prva cisterna već na putu za kamp Vučjak i da će u toku dana biti isporučena još jedna. 

Ta odluka donesena je na jučerašnjem sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK). 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao je pri stavu da Grad Bihać više neće pružati usluge prema kampu Vučjak, odnosno vršiti usluge odvoza smeća i dopremanja vode. Do dislociranja migranata iz kampa Vučjak, obavezu finansiranja usluga dopremanja vode i odvoza smeća preuzima Kantonalna uprava Civile zaštite da bi se spriječila humanitarna katastrofa i preventivno spriječilo ugrožavanje higijensko-epidemiološke situacije.

Crveni križ u Bihaću će opsluživati migrante ishranom - lunch paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije, kao što je to i do sada bio slučaj.

-Zvanično je Kanton preuzeo snabdijevanje kampa vodom u dogovoru s Gradskom upravom i vjerovatno će u toku dana napraviti sporazum o načinu distribucije vode u kamp Vučjak, kao i o otpremanju smeća. Danas u toku dana očekujem da ćemo imati kontakte s kantonalnim Ministarstvom zdravstva i socijalne politike, da vidimo smjernice kako djelovati u narednom periodu u interesu mira i u kampu i zadržavanjem tih ljudi do pronalaska rješenja. Jako je bitno da službe funkcionišu, da smo uvezani i ne dozvolimo da dođe do poremećaja koji može dovesti do neželjenih situacija. Mislim da smo svi usmjereni u tom pravcu - rekao je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća. 

Po jučerašnjoj odluci voda će dolaziti u istoj količini u zavisnosti od povećanja ili smanjenja broja migranata. 

-Jučer nije bilo vode i migranti su se snalazili tako da odu u obližnje porodične kuće u samom naselju. Očekujem da to neće izazvati revolt mještana, jer su oni svjesni te situacije te će vjerovatno izaći u susret migrantima dok se ne uspostavi ponovna isporuka vode - rekao je Midžić. 

Gradske vlasti Bihaća su ranije upozorile da je za održavanje kampa Vučjak potrebno 20.000 litara vode dnevno, redovno snabdijevanje hranom, čišćenje kanalizacije i drugo. Iz Crvenog križa su najavili da će nastaviti ulagati napore kako bi se održavanje higijene podiglo na viši nivo te unaprijedilo kompletno stanje u kampu.

-Po mom mišljenju, Vučjak je dosad četiri mjeseca funkcionisao jako dobro, ali moramo zajednički, uz uvažavanje svih aktera koji su dosad dali doprinos, da napravimo nešto bolje. Da se poboljšaju uslovi u kampu dok se ne pronađe bolje rješenje - poručio je sekretar bihaćkog Crvenog križa.

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog križa su naveli da lokacija Vučjak nema više kapaciteta za podizanje novih šatora. Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini nedavno su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami da se bore s ovim problemom, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.