open-navfaktor-logo
search
Politikanstvo
Kampanja na COVID-19 pogon: SDP zloupotrebljava pandemiju, vlast kritikuju i za svoje greške
U jeku pandemije koronavirusa, kada se svi kapaciteti usmjeravaju na borbu protiv te bolesti, Socijaldemokratska partija (SDP) je odlučila započeti predizbornu kampanju.
17.04.2020. u 16:04
get url
text
KO SDP Sarajevo

Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, baš se naljutio na Vladu Kantona Sarajevo (KS). Dao joj je, kaže, mjesec vremena, ali ne može više da šuti jer "ne samo da nisu uspjeli riješiti probleme, nego su ih dodatno iskomplikovali".

- Danas u Sarajevu svjedočimo potpunom raspadu sistema zbog nesposobne i plašljive Vlade, koja je u samo mjesec nakon imenovanja u potpunosti kapitulirala i zavukla se u mišiju rupu – ocijenio je Mašić na konferenciji za medije.

Moguće je složiti se sa time da aktuelna Vlada KS ne voli svjetla reflektora i kamere kao prošla ili ih barem ne voli poput Mašića, koji ne može odoljeti konferencijama za medije čak i ako time može ugroziti zdravlje prisutnih.

VEZANI TEKST - Neodgovorno ponašanje: Blagojević i Ćudić otišli u karantin, Mašić na konferenciju za medije

Nezadovoljan je Mašić ekonomskim mjerama koje je Vlada KS do sada poduzela s ciljem saniranja posljedice pandemije. Te mjere su nedovoljne, ocjenjuje Mašić autoritetom nekadašnjeg voditelja muzičke top liste, što mu je jedino radno iskustvo prije "konektovanja" na budžet.

Ukoliko SDP i njihovi koalicioni partneri zaista raspolažu sposobnostima koje im omogućavaju osmišljavanje, usvajanje i provođenje adekvatnijih ekonomskih mjera, iznenađuje činjenica da takve mjere nisu implementirali u Unsko-sanskom kantonu, kojim vladaju.

Aktuelni saziv Vlade KS je, podsjetit ćemo, imenovan 3. marta ove godine. Pandemija koronavirusa se već ranije nametnula kao dominantan problem u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Svjedoči tome činjenica da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva formiran još u februaru, dok je tadašnja kantonalna vlast, a današnja opozicija predvođena Mašićem, sve svoje resurse, umjesto na problem koji je već bio prisutan, usmjerila na pokušaje čuvanja fotelja.

Sporni su za šefa sarajevskog SDP-a protokoli u zdravstvenim ustanovama, a obim njegovih političkih ili politikantskih potreba je bio toliki da je čak obuhvatio i smrtne slučajeve izazvane COVID-19, koje je fakturisao političkim oponentima.

Može se zanemariti činjenica da je stopa smrtnosti u KS niža od nekih mnogo razvijenijih regija i država, ali je jako teško zanemariti drugu činjenicu, a to je da je direktora Doma zdravlja KS, koji snosi najveću odgovornost za funkcioniranje tih ustanova, imenovala upravo koalicija kojoj Mašić pripada.

- Ova Vlada neće dočekati ljeto i mi sa partnerima radimo na tome – poručio je Mašić, čija će kadrovska politika građane KS, samo kada su u pitanju Toplane, koštati nekoliko stotina hiljada KM.

VEZANI TEKST - Slučaj "Zornić": Kadrovska politika "šestorke" će građane koštati nekoliko stotina hiljada KM

Dakle, dok se sve države svijeta, uz zajednički angažman vlasti i opozicije i sa "vetom" na zloupotrebu pandemije u politikantske svrhe, bore protiv pandemije koronavirusa, SDP i njihovi koalicioni partneri – Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista – su svoju energiju usmjerili na povratak u fotelje.

Potreba neke političke stranke da bude dio vlasti je sasvim racionalna ambicija. Istina je da se, kada je takozvani "bh. blok" u pitanju, ta ambicija odnosi isključivo na kantonalne nivoe vlasti, gdje je više novca i raspoloživih pozicija za zapošljavanje stranačkih kadrova, a manje odgovornosti. Međutim, zloupotrebljavanje pandemije koronavirusa za potrebe povratka u fotelje nije baš zdravorazumska ambicija, niti se prakticira bilo gdje u svijetu, nezavisno o potrebi tamošnjih opozicionih snaga da se dokopaju vlasti, osim, očigledno, u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.