open-navfaktor-logo
search
Četiri godine od tužbe
Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolinsku dozvolu za Tvornicu vapna u Kreševu
Kantonalni sud u Sarajevu je, nakon četiri godine od tužbe građana Kreševa, poništio okolinsku dozvolu za Tvornicu vapna u Kreševu izdatu 2017. godine, saopćeno je iz Kreševskog građanskog pokreta.
04.11.2022. u 15:55
get url
text
Tvornica vapna u Kreševu

Podsjećaju da je u pitanju okolinska dozvola koja je istekla u februaru ove godine, a koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, "i pored toga što je napravljen niz nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja te dozvole, obnovilo na narednih pet godina".

VEZANI TEKST - Kreševski građanski pokret se bilbordom obratio Editi Đapo: Želimo samo da ministrica vidi šta se dešava

- Kreševski građanski pokret na osnovu ove presude ističe da okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu nije ni mogla biti izdata odnosno "obnovljena" jer je poništena prvobitna dozvola na osnovu koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo obnovljenu okolinsku dozvolu.

Iako je presuda uslijedila nakon što je obnovljena okolinska dozvola izdata, ovo je još jedna potvrda da naša borba nije uzaludna i ovim se pokazalo da je pravda spora, ali dostižna. Mi smo ovu presudu odmah priložili uz tužbu koju smo podnijeli protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog izdavanja obnovljene okolinske dozvole.

Kako se ne bi ponovila situacija da nova presuda stigne nakon eventualne ponovne nezakonite obnove okolinske dozvole pozivamo nadležni sud da nakon provedenih dokaza donese presudu kojom se poništava okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu - dodaju iz Kreševskog građanskog pokreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.