open-navfaktor-logo
search
Ko plaća štetu
Karajbić pitao zašto je kriv onaj ko malo popije, Milićević mu poručila da za takve ima i taksi
Čovjeka koji je malo popio policija treba da prekršajno kazni, ali ako nije kriv za štetu u saobraćajnoj nesreći, postavlja se pitanje zašto taj čovjek ne može da naplati štetu koju mu je neko prouzročio, upitao je zastupnik Karajbić
20.11.2019. u 15:22
get url
text

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine raspravljalo se o Prijedlogu zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, s obzirom na potrebu deregulacije i liberalizacije cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila radi očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja.

Diskutujući o ovom prijedlogu zakona zastupnik SDP-a Elvir Karajbić, između ostalog, rekao je i ovo:

- Kod nas tamo stoji, ako je čovjek popio jedno, dva piva, ako je možda uzeo neka nedozvoljena sredstva i ako vas udari neko sa autom, a niste vi krivi, vi ne možete naplatiti štetu. Tog čovjeka koji je u nekom stanju treba policija da kazni prekršajno zato što je bio u tom stanju u kojem nije smio biti. Ali ako nije kriv za štetu, postavlja se pitanje zašto taj čovjek ne može da naplati štetu koju mu je neko prouzročio.

Na diskusiju Karajbića reagirala je Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH:

- Šta znači vozač koji je popio nije kriv? Takav vozač ne smije sjesti za volan. Postoji taksi, postoji nešto, i takav vozač čim ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi on je kriv, bez obzira na to bio u toj nezgodi kriv ili ne – rekla je Milićević.

Po svemu sudeći, zastupnik i ministrica se nisu baš najbolje razumjeli. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.