open-navfaktor-logo
search
Godišnjica ubistva
Katica: Spomen-obilježjem želimo Adisa i Davora sačuvati od zaborava
Tužilački i policijski tim i dalje "intenzivno radi" na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva dvojice sarajevskih policajaca
25.10.2019. u 11:00
get url
text

Spomen-obilježje koje će biti otkriveno sutra, na prvu godišnjicu smrti policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, već je postavljeno u ulici Geteova do broja 1. Izgradnju spomen-obilježja inicirao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, po čijem nalogu je i finansiran taj projekat iz budžeta MUP-a KS.

- Naše ubijene policajce Adisa i Davora ne smijemo nikad zaboraviti i ovo je jedan od načina da ih zauvijek sačuvamo od zaborava i odamo im počast za njihovu hrabrost - kazao je Katica, citirajući riječi ispisane na spomen obilježju: "Zato svi koji prođete ovim putem... Zaustavite ovdje svoj korak... Izmolite molitvu, proučite Fatihu. Oni su pali u miru braneći ono što su svojim životima naši najbolji odbranili u ratu".

Katica je podsjetio da će MUP KS i Uprava policije u saradnji sa Sindikatom policije KS sutra obilježiti prvu godišnjicu ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Programom je predviđeno održavanje Prvog memorijalnog turnira u malom nogometu "Adis & Davor" na kojem će učestvovati 26 ekipa iz policijskih agencija u BiH, a koji počinje u osam sati u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu. Tom prilikom Katica će članovima porodica Vujinović i Šehović uručiti "Zlatne policijske značke" koje se posthumno dodjeljuju poginulim policijskim službenicima. Zatim će, kako je predviđeno protokolom obilježavanja godišnjice, u 10 sati biti otkrivena spomen-ploča u ulici Geteova, nakon čega će delegacije MUP-a KS, Uprave policije i Sindikata policije KS položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Buća potok i groblju "Sveti Josip" na Ciglanama, a gdje su ukopani nastradali policajci, saopćeno je iz MUP-a KS. 

Tužilački i policijski tim i dalje "intenzivno radi" na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva dvojice sarajevskih policajaca.

- U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijem rezulatatima ne možemo u ovom momentu obavjestiti javnost jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku - izjavila je za medije glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Podsjećamo, policajci su ubijeni 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Šehović je preminuo na mjestu, dok je od posljedica ranjavanja na KCUS-u isti dan preminuo i njegov kolega Vujinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.