Subota, 25.06.2022.
FOTO: Muhidin Živojević

Klanjana dženaza Timuru Numiću, ukopan na Starom mezarju u Faletićima

Dženaza-namaz Timuru Numiću klanjana je danas nakon podne-namaza u haremu Begove džamije u Sarajevu, a ukopan je na Starom mezarju u Faletićima.

Posljednjem ispraćaju dugogodišnjem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije i direktoru Centrale SDA koji je preminuo u 77. godini prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i poznanici, a dženazu je predvodio imam Gazi Husrev-begove džamije Mensur efendija Malkić.

Dženazi je priustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Danas je u Vijećnici održan komemorativni skup na kojem su prijatelji i saradnici govorili o Numiću, o njegovim djelima i neizbrisivom tragu koji je iza sebe ostavio. 

Bakir Izetbegović je kazao da će se Numić pamtiti po njegovoj neponovljivoj ličnosti i po djelima koja će trajati.

VEZANI TEKST: Izetbegović: Zahvaljujući ljudima poput Timura Numića ovaj narod i država su opstali

- Upravo zahvaljujući ljudima poput Numića ovaj narod i država su opstali, u njihovim srcima se nalazi ključ za tajnu nazvanu čudom bosanskog otpora - kazao Izetbegović.

Numić će ostati upamćen kao dobar čovjek, kao osoba koja se sistematski, mudro, znalački susretala sa ovozemaljskim izazovima i svakim postavljenim profesionalnim ciljem. Njegovi najveći ciljevi, strahovi i radosti odnosili su se na Bosnu i Hercegovinu, na Bošnjake i sve njene narode.

Izuzetno je volio umjetnost i kulturu i cijenio je kulturne radnike i umjetnike. Bio je bliski saradnik prvog predsjednika SDA rahmetli Alije Izetbegovića. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh