Ponedjeljak, 08.03.2021.

Novo Sarajevo

Klizište u ulici Muhameda ef. Pandže mora se hitno sanirati

Ulica Muhameda ef. Pandže

Na sastanku su predložene konkretne mjere kojima je potrebno da Vodovod i kanalizacija pristupi odmah i bez odlaganja

U zgradi Općine Novo Sarajevo održan je sastanak sa svim relevantnim subjektima, a u cilju rješavanja pojave klizanja terena u ulici Muhameda ef Pandže na brojevima 163, 139, 137, 117 i 115.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo pojasnio je da je uzrok pojave klizišta konstantno isticanje vode iz cjevovoda pitke vode Ø 400 mm kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo. Na pristupnom putu koji vodi ka naselju došlo je do deformacije kolovozne konstrukcije, a u trupu te saobraćajnice nalaze se plinske i vodovodne instalacije. Urušio se i potporni kameni zid koji se nalazi na kraju saobraćajnice. Saobraćaj na ovom dijelu puta je obustavljen.

Potporna konstrukcija koja se nalazi ispod cjevovoda pitke vode Ø 400 mm kojim upravlja Vodovod i kanalizacija na nekoliko mjesta se razdvojila na dilatacionim spojnicama. Evidentno je isticanje vode iz cjevovoda, a za to postoji i laboratorijski nalaz kod građana sa ovog lokaliteta.

Sva površinska voda koja se nekontrolirano ispušta na ulicu slijeva se sa čela lokaliteta ka stambenim objektima u ulici Muhameda ef. Pandže. Svi stambeni objekti u zoni klizišta su legalni i jako su ugroženi.

Na sastanku su predložene konkretne mjere kojima je potrebno da Vodovod i kanalizacija pristupit odmah i bez odlaganja. Potrebno je također odmah  izvršiti geološko-geomehanička istraživanja i utvrditi stanje lokaliteta sa aspekta stabilnosti padine, te postaviti oznaku opasnog klizišta što će izvršiti Civilna zaštita Općine Novo Sarajevo. Potom je neophodno izraditi projekat monitoringa kompletnog lokaliteta, a potom i sam monitoring i nakon dobivenih rezultata donijeti odluku o daljim koracima u rješavanju ovoga problema. S obzirom na izuzetno veliki obuhvat koji je zahvaćen ovim problemom i visoku cijenu koštanja izvođenja radova, sve aktivnosti trebaju da se odvijaju fazno sa prioritetima koje će odrediti projektant. Period izvođenja ovih radova se procjenjuje na minimum dvije godine imajući u vidu i veoma otežane uvjete izvođenja radova. Osnovni preduvjet svih radova je sigurnost stanovnika koji žive na ovom području, istaknuto je na sastanku, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh