open-navfaktor-logo
search
Pospremanje viška
Ko će od 1.341 zaposlenog u GRAS-u dobiti otkaz?
Preduzeće GRAS ima ukupano 1.341 zaposlenog. Pored više milionskog duga, smanjit će se broj zaposlenih, plan je Vlade Kantona Sarajevo koja je potpisala sporazum sa vršiocem dužnosti direktora GRAS Almirom Ahmetspahićem.
06.10.2020. u 19:52
get url
text

Prema podacima o strukturi zaposlenih koje smo dobili iz GRAS-a od ukupnog broja zaposlenih u administraciji je čak 260.

Napotrebniji u funkcionisanju javnog gradskog prijevoza su vozači. Tramvajima, trolejbusima, autobusima i kombijima ukupno upravlja 437 vozača od toga su 362 u stalnom radnom odnosu, a na određeno vrijeme primljeno je 75 vozača.  

U Službi kontrole naplate ima 136 uposlenika, od toga 93 su u stalnom radnom odnosu i 43 na određeno vrijeme.

U Službi kontrole sigurnosti saobraćaja i saobraćajne operative je 62 zaposlenih. 

GRAS ima i nekoliko izvršnih direktora za autobuski i minibuski saobraćaj, izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj i izvršni direktor za zajedničke poslove. 

Sektor energetike koji čine održavanje kontaktne mreže, elektrovučnih podstanica, pruge i pružnih postrojenja, održavanje objekata, te Odjeljenje elektronike i komunikacija i Štamparija broje ukupno 189 uposlenika.  

Ostatak od ukupnog broja zaposlenih čine 257 radnika na održavanju vozila, objekata i opreme, automehaničari, električari, elektroničari, lakireri, bravari, limari, gumari, tapetari i drugi, te Služba osiguranja i unutrašnje zaštite, održavanja čistoče vozila i objekata, Društvene ishrane i Tehničkog pregleda.

U proteklih deset godina broj uposlenih u preduzeću je smanjen za 800 u odnosu na sadašnji broj zaposlenih 2020. godine, podaci su GRAS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.