open-navfaktor-logo
search
Dogovori šestorke
Ko će popustiti: I Naša stranka i Narod i pravda žele premijersku fotelju
Iako su održali već nekoliko sastanaka, predstavnici šest stranaka tvrde da tek sada na red dolaze pregovori o kadrovskim pozicijama
24.11.2018. u 08:19
get url
text

Lideri stranaka Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Naroda i pravde (NiP), Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) uveliko pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez participacije SDA.

Iako su održali već nekoliko sastanaka, predstavnici šest stranaka tvrde da tek sada na red dolaze pregovori o kadrovskim pozicijama.

Složili su se, kako kažu, oko principa i ciljeva njihovog djelovanja, te zbog toga ne vide razlog zašto se ne bi složili i oko ministarskih i premijerske pozicije. Međutim, sudeći po izjavama predstavnika Naše stranke i Naroda i pravde, izvjesno je da će biti neslaganja, s obzirom na to da se čini da se ova šestorka podijelila na dva bloka.

Jedni su da premijer bude iz Naroda i pravde, dok drugi žele čelnika Vlade Kantona Sarajevo iz Naše stranke.

Tako je i jučer, nakon završenog sastanka, Edin Forto kazao da "Lijevi građanski blok također želi premijersku poziciju".

I Predrag Kojović je u više navrata u medijima govorio da smatra da kantonalni premijer treba biti iz Naše stranke.

- Naš stav je i mislimo da bi bilo dobro da Naša stranka dobije poziciju premijera, to je naša početna pozicija sa desnim centrom – kazao je Kojović, ali nije želio govoriti o imenima potencijalnih kandidata Naše stranke za premijera.

Sa druge strane, u Narodu i pravdi su čvrsto ubijeđeni da oni zaslužuju premijersku funkciju.

Stranački kolega Elmedina Konakovića, Nermin Muzur u nedavnom gostovanju na N1 televiziji,  izjavio je da Narodu i pravdi treba pripasti premijerska pozicija.

- Normalno je da stranke koje su dobile zavidan broj stranaka predlože premijera. Legitimno je da kažu da bi premijer trebao biti njihov predstavnik. Mislim da bi premijer trebao biti iz Naroda i pravde jer smo dobili najveći broj zastupnika. Naš kandidat za premijersku funkciju je Elmedin Konaković. To je čovjek koji može najbrže i kvalitetno obnašati premijersku poziciju. U njegovo vrijeme su započeli mnogi pozitivni procesi – rekao je Muzur, dodavši da pojedini pokušavaju pričom o tome "podmetnuti crv sumnje" među šest političkih stranaka.

Šef stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je također izjavio da “po političkom bontonu premijersko mjesto pripada Narodu i pravdi“, ali je rekao da to neće biti uvjet za funkcionisanje ove koalicije, objasnivši da su uvjeti Naroda i pravde zakoni, mjere i principi djelovanja.

Konaković je i u inervjuu za Oslobođenje govorio o premijerskoj fotelji.

Na pitanje novinara “Pošto profesor Damir Marjanović kaže da ga funkcija premijera ne zanima, koliko ima istine u pričama da bi se na čelu Vlade mogli naći prof. Vjekoslav Domljan, Edin Forto ili Boriša Falatar?“ bivši premijer je odgovorio: “Ako NiP bude delegirao - neće predložiti nijednog od njih. Ukoliko NS to dobije u koalicionom paketu, oni će snositi odgovornost prvog čovjeka vlade i njih moramo to pitati. Još nije bilo konkretnih razgovora o tome“.

Pitanje je kako će se šest stranaka uspjeti dogovoriti o tome čiji će kandidat sjesti u premijersku fotelju i ko će morati popustiti u svojim zahtjevima i željama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.