open-navfaktor-logo
search
Povratak Tadića
Ko je kandidat iz RS-a za Ustavni sud BiH: Negator genocida, ratnohuškač, radikal...
Ognjen Tadić je kandidat da iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zamijeni Miodraga Simovića. 
25.05.2022. u 12:36
get url
text

Kako piše srpskainfo.com, spekulisalo se da bi kandidat mogao biti i Milan Tegeltija, nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a trenutno savjetnik člana Predsjedništva Milorada Dodika. No Tegeltija je navodno odbio tu mogućnost.

Tadić je u bh. javnosti poznat kao nacionalista, a političku karijeru počeo je 1991. godine u Srpskoj radikalnoj stranci. U isto vrijeme radio je kao novinar i poznat je po svom ratnohuškačkom izvještavanju.

- Ne odričem se ničega što sam radio u tom periodu. Jedino mi je žao što RS nije pobijedio u ratu - kazao je jednom prilikom Tadić, koji je u nebrojeno puta kategorično negirao genocid u Srebrenici.

Nakon agresije Tadić, po zanimnaju pravnik, bio je entitetski zastupnik i državni delegat, a 1998. godine tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp ga je zajedno sa Nikolom Poplašenom, četničkim vojvodom, smijenio zbog opstrukcija Dejtonskog sporazuma. Uprkos tome, Tadić već godinama šalje otrovne strelice BiH i njenom glavnom gradu.

- Mislim da je Sarajevo najveći problem BiH. U svakom pogledu. Autistično je, ne razumije BiH, ima lične privilegije, ne živi u Bosni i Hercegovini. Sarajevo živi u svom mikro svijetu i trudi se da se svi drugi podrede tome - kazao je za FTV prošle godine.

Tokom političke karijere osim u SRS-u, bio je i u SDS-u te DNS-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.