Oni su zatim iznijeli niz pitanja: Postoje li unutar socijalnih kategorija još neki kojima je potrebna briga i podrška? Zašto je Vlada KS odbila amandman kojim se traži povećanje izdvajanja za vantjelesnu oplodnju? Je li dječiji dodatak dovoljno uvećan i za porodice čija djeca boluju od malignih oboljenja, pa se stavka za njihovu pomoć ne nalazi u ovogodišnjem budžetu? Narušena sigurnosna situacija u KS, ali i u okruženju, nije alarm Vladi KS da umjesto helikoptera i znački osigura nabavku modernijeg oružja i materijalno-tehničkih sredstava, uniformi i čizama. Zašto projekat nabavke helikoptera nema studiju opravdanosti? Zna li Vlada KS koliko puta godišnje će joj zatrebati helikopter, dok su smrtonosni ulični obračuni kriminalnih bandi naša svakodnevnica? 

Zatim su ukazali kako dugačke redove pred domovima zdravlja "Trojka" obrazlaže manjkom kadra, ali odbija ponuditi sistemsko rješenje i zaposliti mlade doktore.

- Hoće li i ovu zastupničku inicijativu i amandman Kluba SDA u Skupštini KS, Vlada pred izbore prepakovati i podmetnuti kao vlastitu mjeru naprijeđenja zdravstva u KS? Da li Vlada KS smatra da dobitnika zlatnih znački na Univerzitetu u Sarajevu ima napretek, pa je zato odbijen naš amandman o finansiranju njihovih doktorata? Budžetom su planirane nove obnove voznog parka, izgradnje i rekonstrukcije, iako ni prethodne nisu završene. Fortini trolejbusi trebali su stići prošlog mjeseca, a rok o završetku radova na uskopanoj tramvajskoj pruzi neće biti ispoštovan. Obimom radova i količinom šljunka, rekonstrukcija tramvajske pruge više liči na rekonstrukciju riječnog korita.

Jesu li odbijeni amandmani koji se odnose na razvojne i kulturno-sportske projekte u općinama Vogošća, Ilijaš i Trnovo, osveta građanima tih općina jer su na proteklim izborima glasali za SDA? Kako od "središta ničega", kako premijer Forto naziva svoj grad, napraviti centar kulture i umjetnosti ako Skupština i Vlada KS odbijaju amandmane koji predviđaju finansiranje Jazz Festa Sarajevo, ili održavanje i sanaciju proglašenih nacionalnih spomenika? Hoće li vlast razmisliti o ovim amandmanima kada građani Sarajeva budu ubijani urušavanjem dotrajalih i devastiranih objekata? Je li Jevrejsko groblje u Sarajevu, čiji zid je urušen i zarastao u korov, ekskluzivna baština Kluba SDA, ili taj nacionalni spomenik čini multikulturalnu historiju svih građana KS? Gdje su iščezle vrijednosti koje "Trojka" proklamuje? - navodi se u saopćenju.

 Pitaju se kuda stranke "Trojke" vode Kanton Sarajevo, ako je ovo osnova njihovog budžetskog planiranja?

- Prenapuhan i netransparentan, s pozicijama koje nisu jasno vidljive, a čije stavke se pretapaju, ovaj budžet poslužit će predstojećim izborima i ministarskim zloupotrebama. Njime se potvrđuje narodna izreka da "lopovu ne smeta katanac, već osvjetljenje!" Ovakvim budžetom, "Trojka" Kanton Sarajevo vodi u deficit, pa njegov rebalans možemo očekivati već u martu - zaključuju.