open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Ko se već izjasnio o izboru sudije Ustavnog suda BiH, ko i dalje šuti?
Komisija za izbor i imenovanje treba Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputiti na glasanje ime ili imena kandidata iz reda hrvatskog naroda za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
17.03.2023. u 18:45
get url
text

Posljednja sjednica je prekinuta jer su na jednoj strani članovi Komisije SDA i DF-a koji traže da se zastupnicima uputi lista uspješnih kandidata iz reda hrvatskog naroda, a ne samo ime prvorangiranog Marina Vukoje, za kojeg se u javnosti može čuti da je blizak HDZ-u.

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

I NES se očitovao po ovom pitanju tražeći da se zastupnicima uputi lista uspješnih kandidata. Stav SDP-a je iznio u svojim posljednjim istupima i predsjednik Nermin Nikšić najavivši kako će podržat kandidata Marina Vukoju. Ništa protiv toga nema ni predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

U svemu još šuti Naša stranka. Da li su za to da se u Zastupnički dom FBiH pošalje lista uspješnih kandidata ili samo prvorangirani Vukoja, pitali smo zastupnika Mirsada Čamdžića (Naša stranka).

- Ne bih mogao komentirati. Nisam ni u prilici da govorim - kazao nam je Čamdžić. 

Rečeno nam je da se obratimo Damiru Arnautu koji je predsjednik Kluba Naše stranke u Zastupničkom domu FBiH i po struci i pravnik. 

Arnaut nije odgovarao na naše pozive, kao ni poruke.

Ista pitanja pisanim putem smo postavili i zastupniku Zastupničkog doma FBiH Luki Faletaru iz HDZ 1990, kao i zastupnici Elzini Pirić (PDA), a odgovore nismo dobili. Tačnije, naišli smo na zid šutnje.

- Prema mom mišljenju, Zastupničkom domu FBiH treba poslati listu uspješnih kandidata između kojih će se odlučiti ko će biti sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U biti to je pravi izbor. Ostalo bi za mene bilo izbor HDZ-a bez prava zastupnika da odlučuju.

Mi tražimo pravo da biramo između više kandidata. Ima ih deset imena koja su izašli na intervju, dobili smo izvještaj radne grupe koja je radila na izboru uspješnih kandidata - rekao je ranije za Faktor Eldar Čomor (SDA), član Komisije za izbor i imenovanje.

Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova, Ivo Rozić 43,50, Mile Lasić 43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.