open-navfaktor-logo
search
Za značajna ostvarenja
Ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade u prethodnim decenijama
Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva tradicionalno dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života.
23.03.2022. u 22:44
get url
text

Biraju se dobitnici iz oblasti privrede, kulture, obrazovanja, tehnologije, zdravstva, sporta, socijalne zaštite. Međutim, iako se ističe značaj ove nagrade, iz godine u godinu ona gubi na vrijednosti.

Naročito je to primjer ovogodišnjeg izbora nakon kojeg su pljuštala saopćenja i nezadovoljstva izabranim.

Ove, ali i posljednjih godina prijave se tek po jedna ili dvije osobe za neku oblast, a nakon čega ni nema puno izbora ni razmišljanja. Međutim, vijećnici ne uspiju ni oko toga da se slože, pa kao da ne znaju ni kako se glasa.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva odlučilo je da su ovogodišnji dobitnici Šestoaprilske nagrade Privredno društvo za promet i usluge "Alternativa" za doprinos u oblasti privrede, prof. dr. Rifat Škrijelj - u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler - u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

U 2021. godini glasanjem vijećnici su odlučili da su dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva prof. dr. Arzija Pašalić za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, prof. Asim Horozić za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" za doprinos u oblasti zdravsta i socijalne zaštite i fra Ivo Marković za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

U 2019. Šestoaprilsku nagradu za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti dobio je prof. dr. Franjo Topić, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite prof. dr. Fahrudin Smajlović i za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva Bogić Bogićević.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2018. za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja pripala je prof. dr. Tatjani Ljujić Mijatović, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, te za doprinos u oblasti rada i stvaralaštva Udruženju veterana odreda policije za specijalne namjene Lasta, u oblasti privrede Centrotrans Eurolinesu i za doprinos u oblasti sporta Univerzitetski karate klub Bosna.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u 2017. godini za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobilo je Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti Haber, za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja Udruženje FAMA Metodologija i za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti Edin Dervišhalidović (Dino Merlin).

Šestoaprilska nagrada za doprinos u oblastima rada i stvaralaštva za 2016. godinu pripala je Udruženju "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", za doprinos u oblasti sporta Mirsadu Fazlagiću, dugogodišnjem fudbaleru FK Sarajevo. Za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite Šestoaprilsku nagradu dobio je Hadžan Konjo, zdravstveni djelatnik i humanista, a u oblasti kulture i umjetnosti Milomir Kovačević Strašni, umjetnički fotograf.

Divjak prilikom preuzimanja nagrade svog Udruženja

Ranijih godina dobitnici su bili i Safet Zec, Jim Marshall, sarajevski fotograf rođen u Škotskoj i Timothy – Tim Clancy, promotor bosanskohercegovačkog turizma i autor nekoliko knjiga o našoj zemlji, rođen u SAD-u, Nada Đurevska, arhitekti Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović kao i fudbalska reprezentacija BiH.

Godine 2013. Šestoaprilsku nagradu dobio je i bh. reprezentativac i UNICEF-ov ambasador Edin Džeko. Dok je u prethodnim godinama među dobitnicima bio i književnik Valerijan Žujo, akademik Dejan Milošević, Zilha Šeta, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo, i njene saradnice Bahra Radača, Fahra Tatlić i Selma Kadrić, zatim Ibrahim Spahić, Larisa Cerić, Arijana Jaha i dr. Branimir Crnogorac, prof. dr. Omer Ibrahimagić, Prvi korpus Armije RBiH.

I glumica Hasija Borić je dobila Šestoaprilsku nagradu 2006. godine, kada i Milorad Gaćina, šahovski stručnjak i entuzijasta, te akademik fra Petar Perica Vidić, slikar i humanista.

Jovan Divjak dobio je Šestoaprilsku nagradu 2005. godine, kada i Tomislav Grizelj i Zdravko Grebo, Nermina Kurspahić i Senad Hadžifejzović.

Godine 2004. nagradu je dobio i Dragan Vikić, zatim prof. dr. Fazlija Alikalfić, fra Petar Anđelović, prof. dr. Zehra Dizdarević, Mehmed Drino.

Godinu ranije nagrade su dobili Husein Ahmović, tada direktor Klasa Sarajevo, Edin Arslanagić, tadašnji direktor Bosnalijeka, Amila Bakšić, primadona sarajevske Opere, Faris Gavrankapetanović, tadašnji direktor KCUS-a, dr. Behija Zlatar, tada direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Izet Sarajlić, sarajevski pjesnik, dobio je nagradu 2002. godine kada i Danis Tanović, Adil Zulfikarpašić, Nihad Imamović i Nijaz Hastor, a godinu ranije Meliha Alić, Fuad Arifhodžić, Ivan Kordić, Gojko Berić, prof. dr. Vlatko Doleček, Kemal Grebo, akademik Enver Redžić, prim. dr. Almasa Softić...

Te 2001. godine Šestoaprilsku nagradu dobio je i KJKP GRAS.

Dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 1998. godinu bili su Amor Mašović, prof. dr. Mustafa Imamović, Ilija Ladin, Mila Rakanović, Emir Nuhanović i prim. dr. Abdulah Nakaš.

Među dobitnicima Šestoaprilske nagrade za 1986. godinu bio je i Abdulah Sidran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.