open-navfaktor-logo
search
Najzanimljivije brojke
Ko su najbrži fudbaleri EURO-a, ko je pretrčao najviše?
Poznati su učesnici četvrtfinala Evropskog prvenstva. Mečevi osmine finala ponudili su neke zanimljive rezultate, ali senzaciju poput ispadanja Francuske.
30.06.2021. u 20:06
get url
text

Osim aktuelnih svjetskih prvaka mjesto među najboljih osam selekcija Starog kontinenta nisu izborili ni branioci titule, fudbaleri Portugala.

Osmina finala ponudila je neke zaista spektakularne mečeve, a mnogi će reći da je treći takmičarski dan osmine finala bio daleko najbolji jer su dueli između Španije i Hrvatske, odnosno Francuske i Švicarske, ponudili čak 14 golova, što je skoro polovina ukupnog broja pogodaka u ovoj fazi takmičenja (29).

Računajući i mečeve grupne faze na dosadašnja 44 meča Evropskog prvenstva postignuta su 123 gola (2,8 po utakmici), a najbolji strijelac dosadašnjeg dijela EP-a je Cristiano Ronaldo sa pet golova, dok su Karim Benzema (Francuska), Emil Forsberg (Švedska) i Patrik Schick (Češka) zabili po četiri gola.

Prvi asistent turnira za sada je Švicarac Steven Zuber sa četiri asistencije.

U posjedu lopte do sada su najdominantniji Španci (67,5 posto), dok su reprezentativci Njemačke bili najuspješni što se tiče dodavanja (89,3 posto), no to im nije pomoglo u duelu protiv Engleske koja ih je porazila s 2:0.

Najviše prilika u dosadašnjem toku EP-a imali su Italijani 87, a slijede Danska (77), Španija (68), Švicarska (60) i Francuska (57).

Najviše odbrana imali su golmani Turske i Velsa (18), dok je Jordan Pickford jedini čuvar mreže koji u sve četiri dosadašnje utakmice nije primio pogodak. Iza golmana Engleske slijede Gianluigi Donnarumma (Italija) i Thibaut Courtois (Belgija) sa po tri clean-sheeta.

Najbrže na turniru do sada je trčao italijanski reprezentativac i klupski kolega našeg Edina Džeke. Leonardo Spinazzola ostvario je brzinu 33,8 km/h, a istom brzinom trčao je i Mađar Nego. Slijede Coman (33,7), Gakpo (33,6), James (33,5) i Gvardiol (33,3).

Najviše kilometara pretrčao je Austrijanac Marcel Sabitzer 48,7. Na drugom mjestu je Šveđanin Ekdal (47,2 km), dok je treći mladi Španac Pedri (46,9 km).

Ronaldo, Schick i Morata imali su najviše udaraca u okvir gola, ukupno po osam, dok je Englez Reece James imao 99 posto tačnih dodavanja.

Takmičenje na Evropskom prvenstvu nastavlja se u petak četvrtfinalnim utakmicama Švicarska - Španija i Belgija - Italija, nadajući se novim uzbuđenjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.