open-navfaktor-logo
search
FBiH i RS
Kojih radnika ima najviše na biroima za zapošljavanje, a koji su najtraženiji
Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, najveći broj nezaposlenih je u Tuzlanskom kantonu - 74.439
19.01.2020. u 07:46
get url
text
get url
text

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske krajem novembra je bilo 85.892 nezaposlenih.

- Sa trećim stepenom stručne spreme najtraženiji su vozači, trgovci, mehaničari, mašinisti, zavarivači, monteri, instalateri, ugostitelji, električari, energetičari, građevinari, kožari i tekstilci – kazao je Teodor Savić, viši stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Sa završenim četvrtim stepenom školovanja najtraženiji su farmaceutski tehničari, kožarski tehničari, trgovinski, ugostiteljski i turistički tehničari, veterinarski tehničari, tekstilni tehničari, te građevinski tehničari.

- U okviru VII stepena stručne spreme na osnovu trenutnih pokazatelja može se reći da su izražene potrebe za zvanjima kao što su profesori fizike, matematike, zatim diplomirani inženjeri građevine, arhitekture, diplomirani inženjeri geodezije, diplomirani inženjeri elektrotehnike, farmaceuti, ljekari, profesori njemačkog jezika, profesori ruskog jezika i profesori hemije – navodi Savić.

Poslodavci se često žale da ne mogu naći radnike za određena radna mjesta, a iz Zavoda za zapošljavanje RS-a su nam kazali da često ne mogu da nađu radnike jer prijavljeni na konkursima ne zadovoljavaju uvjete radnog mjesta.

- Dešava se da im nedostatak znanja, vještina i kompetencija, a drugi razlog zašto teže pronalaze radnike je nedostatak traženog kadra. Na osnovu analize podnesenih prijava potrebe za radnicima od strane poslodavaca i rezultata prilikom posredovanja možemo reći da postoji potražnja za prodavačima, diplomiranim mašinskim inženjerima, diplomiranim – strukovnim ekonomistima, operatorima na računaru, bravarima i konobarima – pojašnjava Savić.

Na evidenciji nezaposlenih u Republici Srpskoj najviše ima prodavača, bravara, automehaničara, metalostrugara, ekonomskih i mašinskih tehničara, te maturanti gimnazije i poljoprivredni tehničari.

- Sa VII stepenom stručne spreme najveći broj lica na evidenciji su: diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, profesori razredne nastave i diplomirani inženjeri poljoprivrede – zaključuje Savić.

Prema podacima od kraja novembra 2019. godine na evidencijama službi za zapošljavanje u FBiH bilo su registrovane 308.433 osobe.

U evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje najviše ima medicinskih tehničara, maturanata gimnazije i ekonomskih tehničara, zatim diplomanata Fakulteta političkih nauka, diplomiranih pravnika i ekonomista.

- Temeljem redovite komunikacije sa poslodavcima te u sklopu obavljanja poslova i aktivnosti iz svoje nadležnosti, Federalni zavod za zapošljavanje je uočio nedostatak radne snage na tržištu rada u Federaciji BiH, a naročito u tekstilnoj i drvnoj industriji, kao i u ugostiteljstvu. Osim toga, postoji pojačana potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima – pojašnjavaju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dodaju da kada je riječ o visokoj stručnoj spremi traženi su i IT stručnjaci, programeri, web dizajneri, inžinjeri strojarstva, inžinjeri elektrotehnike te farmaceuti.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, najveći broj nezaposlenih je u Tuzlanskom kantonu 74.439, zatim u Kantonu Sarajevo 58.937 i Zeničko-dobojskom kantonu 54.378.

Na osnovu evidencije Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, najtraženiji su diplomirani inžinjeri elektrotehnike, logopedi, defektolozi, diplomirani inžinjeri informatike, medicinske sestre, profesori predškolskog odgoja, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, autoelektričari, automehaničari, farmaceutski tehničari, pedagozi, električari, vozači svih kategorija.

- Najmanja potražnja iskazana je za osobe sa smjerovima sa Fakulteta političkih nauka. Poslodavci najčešće ističu žalbu da osobe koje su im upućene putem posredovanja ne posjeduju dovoljno radnog iskustva za obavljanje određenih poslova, kao i da ne žele prihvatiti ponuđene poslove pravdajući se neadekvatnim uvjetima rada za njih – zaključuju iz Službe za zapošljavanje KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.