Dame i politika

Koliko će parlamenti imati zastupnica i koje su dobile najviše glasova

Objavljeno: 20.10.2018. u 10:35 Autor: S. Ka.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta imat će gotovo identičan broj zastupnica u novom sazivu. dok je broj žena u državnom Zastupničkom domu prepolovljen

Broj žena zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, sudeći prema trenutnim rezultatima Općih izbora, u novom sazivu mogao bi biti prepolovljen.

U ovom zakonodavnom državnom tijelu trenutno ima deset žena, od ukupno 42 člana. Najviše ih je iz Demokratske fronte, njih tri, po dvije dolaze iz HDZ-HNS i SNSD-a, te po jedna iz SDA, HDZ-a 1990 i SDS-a.

Zbog loših pozicija na stranačkim izbornim listama, uslovljenih neravnopravnošću ili smanjenim interesom ljepšeg spola za politiku na ovom nivou vlasti, njihov broj u Zastupničkom domu bit će dvostruko manji, Tako ćemo, kako za sada stvari stoje, u naredne četiri godine imati pet zastupnica i to po jednu iz HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, PDP-a i Naše stranke.

Na federalnom nivou situacija je mnogo bolja, pa će tamo broj zastupnica biti možda identičan njihovom broju u trenutnom sazivu. Ukupan broj zastupnika u Zastupničkom domu FBiH je 98, od čega je bilo 27 žena, a  u naredne četiri godine bit će ih vjerovatno jedna manje. Ovaj raspored mogao bi se promijeniti nakon uspostave izvršne vlasti, odnosno Vlade FBiH ukoliko neka od dama bude imenovana na neku od ministarstkih pozicija.

Najviše žena imat će Klub SDA, sedam, a slijede SDP BiH I Naša stranka sa po četiri. Po tri žene bit će u klubovima HDZ-a BiH, DF-a i SBB-a, a po jedna predstavljat će PDA i Nezavisni blok.

Na listama stranaka za Federalni parlament najviše glasova među ženama dobila je Melika Mahmutbegović - 13.974, a odmah nakon nje Sebija Izetbegović - 13.105. Za Elzinu Pirić glasalo je 12.860 birača, a za Sabinu Ćudić 8.622. Lidija Bradara dobila je podršku 7.823 osoba, a Jelka Milićević 7.557.

Kada se radi o listama za državni Zastupnički dom, najzapaženiji rezultat ostvarila je Branislava Milekić, sa 17.371, ali to joj nije osiguralo mjesto u zastupničkoj klupi.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije