open-navfaktor-logo
search
Akcizna roba
Koliko je sarajevska inspekcija na crnom tržištu oduzela kutija cigareta
U Sarajevu uz pijace i u najprometnijim mjestima u gradu sve više se nelegalno nudi duhan i cigarete, a vrijednost robe koju su kantonalni tržišno-turistički inspektori oduzeli od početka 2021. godine iznosi 17.370 maraka.
13.06.2021. u 08:47
get url
text

- Oduzeto je oko 5.000 kutija cigareta u originalnom pakovanju bez akciznih markica, te 228 kutija ručno motanih cigareta pakovanje 20/1. U tom periodu fizičkim licima koja su zatečena u obavljanju trgovačke djelatnosti bez rješenja za rad nadležnog organa izdato je ukupno 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 maraka, a podneseno je i 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim, Općinskim sudom u Sarajevu – kazala je Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Tržišno-turistički inspektori na suzbijanju bespravnog prometa roba u Kantonu Sarajevo rade uz asistenciju policije.

- Od početka godine inspekcijski nadzori su vršeni na "kritičnim" lokacijama na području svih općina KS, među kojima su i ulice M. M. Bašeskije, Ferhadija, Gimnazijska, Gradačačka, Velika aleja, Muhameda Kantardžića, lokacije u i oko pijaca Grbavica, Otoka, Ilidža, Markale, Vogošća, Hadžići, ispred Gradskog groblja Vlakovo. Inspecijskim nadzorima bile su obuhvaćene i osobe koje bespravan promet vrlo često obavljaju uz zelene pijace, pijace rabljenom robom, na buvljaku Autopijace na Stupu – zaključuje Brdarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.