Trenutno Vladu TK predvodi Irfan Halilagić iz SDA, a pored te stranke u vlasti su još i Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH. U jednom momentu većinu su pored SDP-a činili, Naša stranka, Savez za bolju budućnost (SBB) i Pokret demokratske akcije (PDA).

U Skupštini TK imali smo, dakle, tri većine, a svaki od 35 zastupnika je u jednom momentu bio dio one vladajuće. Analizirali smo tih zastupnika kroz incijative i zastupnička pitanja koja se postavljali od četvrte sjednice održane 27. marta 2019. godine pa sve do 55. održane 26. aprila ove godine.

Najviše incijativa i pitanja imao je zastupnik SDA Midhat Čaušević, njih 74, a dodajmo da je i u prethodnom mandatu bio najaktivniji zastupnik u Skupštini TK. S druge strane, zastupnica SBiH Đuzada Ibrišimović u dosadašnjem toku mandata nije postavila niti jedno pitanje i nije imala niti jednu inicijativu.

Servis građanima

- Poziciju zastupnika sam shvatio kao servis građanima. Mnoge svoje probleme oni ne mogu riješiti, ali ja kao zastupnik mogu nešto pokrenuti i na kraju riješiti. Dobio sam veći broj glasova u drugom mandatu nego u prvom i to je za mene bila dodatna odgovornost - kaže Midhat Čaušević.

Na pitanje kako je uopće došao do toliko ideja za incijative, on kaže da pored priprema za sjednice, treba obratiti pažnju na ono što je aktuelno, slušati građane i pratiti realizaciju onoga što se traži.

- Meni su neke incijative prolazile i dok sam bio u opoziciji, a neke koje su pokrenute dok sam bio u opoziciji su realizirane nakon promjene vlasti. Moje je bilo da tražim i reagiram, a rezultat na kraju dođe. Treba iskorisiti i interes javnosti, jer onda svi vide korist za društvo - zaključuje Čaušević.

Pored Čauševića u ovom mandatu veoma aktivni su bili Boris Krešić (DF) sa 47 incijativa i pitanja, Šekib Umihanić (SDA) sa 46, Žarko Vujović (SD BiH) sa 35 i Mirela Trepanić-Grbešić (Naša stranka) sa 34.

Šta kažu brojke?

Više od 20 incijativa i pitanja institucijama uputili su Zumra Begić (SDA) i Amra Nadarević-Vodenčarević po 28, Muamer Zukić (SDA) 25, Azra Okić (SDP) 24, Dževad Hadžić (SDP) 22, dok su po 20 imali Mirela Memić (SDP), Rasim Dostović (Pokret demokratske akcije) i sada već bivši zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić.

Dvocifren broj aktivnosti imali su i Mahir Mešalić (DF) 17, bivši zastupnik Bego Gutić (SDA) i Amila Hodžić (SDP) po 16, Sandra Imširović (DF) i Husein Tokić (SD BiH) po 14, Vedrana Petrović (SDP) i Lejla Vuković (Savez za bolju budućnost-SDA) po 13 te Mirnes Gušić (SBiH) 12.

Manje od 10 aktivnosti u Skupštini u TK imalo je 15 zastupnika. Senad Alić (PDA) imao je devet, Fahrudin Skopljak i Damir Šišić (SDA) ubilježili su po osam, Nedžad Hamzić (SBB-nezavisni zastupnik) i Jakub Suljkanović (PDA) po sedam, Mirsad Bečić, Azra Kahrimanović (PDA), Smajo Mandžić (PDA-SDA) i Sead Gazibegović (SDP) po šest.

Na dnu liste po broju upućenih pitanja i incijativa su Slađan Ilić (SDP) sa pet, Suvada Džuzdanović (SDA) sa četiri, Hasiba Kurtić (SDA), Alen Karić (SDP) i Jasmina Lugavić (PDA-SDA) sa po tri i Bahrudin Ahmetagić (SDA) sa jednom, dok pomenuta Đuzada Ibrišimović jedina nije uputila niti jedno pitanje ni incijativu.

Dodajmo da smo prilikom analiza uzimali u obzir samo pitanja i incijative, dok nismo brojali dopune tih pitanja ili upućene urgencije. Također, incijative klubova stranaka nismo uzimali u obzir, a kao jedno pitanje smo tretirali setove pitanja na istu temu.