open-navfaktor-logo
search
Priprema se poskupljenje
Koliko u Kantonu Sarajevo trenutno košta kubik pitke vode sa odvodnjom
Dok se raspravlja o novom poskupljenju vode, evo kako se po važećem cjenovniku Vodovoda i kanalizacije Sarajevo naplaćuje voda.
30.05.2023. u 07:54
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo 2013. godine donijela je odluku o cijeni usluge vodosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda. Od tada cijena vode se nije mijenjala, a u javnosti je često isticano da jedan kubik vode sa odvodnjom otpadnih voda košta jednu marku, što nije istina. 

Evo po kojem se cjenovniku naplaćuje voda koji je objavljen na zvaničnoj web stranici Vodovoda i kanalizacije, a koji dobiva svaki potrošač uz mjesečni račun za vodu. Prema važećem cjenovniku fiksni dio se obračunava svim potrošačima mjesečno, bez obzira na potrošnju vode.

Građani plaćaju vodu i odvodnju po sljedećim cijenama. Ako potrošite samo pet kubika vode onda cijena po kubiku iznosi jednu marku: 0,70 KM za snabdijevanje pitkom vodom i 0,30 KM za odvođenje otpadnih voda.

U drugom slučaju ako domaćinstvo potroši od 5 – 30 kubika vode cijena je sljedeća: 0,84 KM plaća se za snabdijevanje pitkom vodom, a za odvod otpadnih voda 0,36 KM.

U trećem slučaju ako domaćinstvo potroši više od 30 kubika vode, cijena je sljedeća: 1,17 KM plaća se za snabdijevanje pitkom vodom, a za odvod otpadnih voda 0,50 KM.

Uz sve to na račun se dodaje fiksni dio od dvije marke i plus na cjelokupan račun PDV-e.

U kategoriji Domaćinstva, cijena vode skače sa većom potrošnjom, kako možete  vidjeti na tabeli ispod.

U drugu kategoriji su "Institucije" snabdijevanje pitkom vodom i odvođenjem opadnih voda cijene su još veće.

Usluga snabdijevanja vodom po kubiku iznosi 1,17 KM, a odvodnja otpadnih voda po kubiku 0,50 KM.

Kako se formira mjesečni račun pogledajte u tabeli ispod.

U trećoj kategoriji za obračun vode nalaze se ostali korisnici. Njima se obračunava cijena vode po kubiku 2,18 maraka, plus 0,94 KM za odvodnju otpadnih voda.

Kako to izgleda pogledajte na tabeli ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.