open-navfaktor-logo
search
Skupština KS o gasu
Kome je hitno: Forto i Kovačević u Kini, Konaković najavljuje udar na BH-Gas
U toku je donošenje rebalansa budžeta i Vlada KS je ovaj proces zaustavila i uvrstit će dio mjera kako bi se ublažio udar na građane, ali ne mogu govoriti o kojim se iznosima radi, kazao je predsjedavajući Skupštine KS
10.06.2019. u 07:49
get url
text
Skupština Kantona Sarajevo

Za danas je zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, sa jednom tačkom dnevnog reda - raspravljat će se o Informaciji o poskupljenju prirodnog gasa sa prijedlogom mjera za ublažavanje posljedica poskupljenja gasa na privredu i građanstvo Sarajeva.

Na koji način Vlada KS namjerava ublažiti taj udar, još nije poznato, kao ni spisak eventualnih mjera koji će biti ponuđen zastupnicima u Skuptštini KS na usvajanje. 

Povodom poskupljenja gasa proteklih dana vođena je žučna rasprava na realciji Vlada KS - Vlada FBiH, pa su pale i teške optužbe poput one da se radi o svjesnom udaru Federacije na sadašnju vlast u  Kantonu Sarajevo.

Premijer KS Edin Forto uputio je svojevremeno i pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću i zatražio sastanak kako bi razmotrili sve detalje u vezi s poskupljenjem gasa.

- Ova odluka o poskupljenju je direktni udar na naše planove, ali i udar na kantonalna preduzeća koja želimo da razvijamo i strateški investiramo u njih - poručio je tada Forto precizirajući  da su u "fokusu ove Vlade zaštita građana kao potrošača, ali i privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo".

No, umjesto o zaštiti "građana kao potrošača, ali i privrednih subjekata" na hitnoj sjednici Skupštine KS, Forto će danas u Kini, gdje do 13. juna boravi zajedno sa  Amelom Kovačevićem, ministrom finansija u Vladi KS, pokušati stupiti u kontakt sa proizvođačima trolejbusa.

Njih dvojica, barem prema očekivanjima, trebali su prezentirati mjere koje Kanton Sarajevo namjerava preduzeti povodom poskupljenja gasa, kao i objasniti da li u budžetu postoje eventualne rezerve za saniranje tog udara na potrošače u Sarajevu. Ipak, ima preče od prečeg i bit će da je ekonomsko-turistička posjeta Kini Forti i Kovačeviću važnija od kućnih budžeta Sarajlija.

Umjesto njih predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković predstavit će zastupnicima Skupštine šta će se poduzeti da se olakša građanima.

- Vlada KS je predložila mjere, a ja ću ih prezentirati u ponedjeljak na sjednici. Očekujemo da ćemo na ovakav udar na građane Kantona Sarajevo odgovoriti adekvatno. U toku je donošenje rebalansa budžeta i Vlada KS je ovaj proces zaustavila i uvrstit će dio mjera kako bi se ublažio udar na građane, ali ne mogu govoriti o kojim se iznosima radi. Koliko ublažimo cijene gasa građanima koje isporučuje Sarajevogas, isto ćemo učiniti i za građane koji koriste usluge Toplana. Vlada će sa subvencijama i nekim drugim intervencijama finansirati razliku u omjeru koliko nam bude budžet dozvoljavao. Ljeto je pa su mnogi manji računi za grijanje i ne koristi se mnogo gas, ali se Vlada mora pripremiti za septembar kada počinje grijna sezona da još više ublažimo poskupljenje gasa koji su građanima namijenili iz BH-Gasa i federalni ministar Nermin Džindić – kazao je za Faktor Elmedin Konaković.

Pojašnjava da će se "na sjednici analizirati moguće potencijalne rezerve u preduzećima Sarajevogas i Toplane u smislu njihove cijene i marže prilikom isporuke gasa".

- Morat ćemo posegnuti i za novcem iz budžeta kako bismo ljudima ublažili ovaj neopravdan udar viših nivoa vlasti i nesposobnosti direktora BH-Gasa koji nije u stanju pratiti tokove na tržištu. Od oktobra prošle godine do danas, provjereno, cijena ruskog dobavljača pada na tržištu. Posljednjih nekoliko mjeseci padala je i cijena nafte i tako su bez ikakve odgovornosti donijeli jednu takvu odluku i ugrozili sistem i ekonomski i životni. Zagađenje koje Kanton Sarajevo ima i problem odlaska ljudi iz Sarajevogasa i prelaska na neka druga alternativna grijanja bio je jedan od uzroka zagađenja u KS. Mi smo od 6.000 korisnika gasa koji su odustali od ovog energenta vratili 4.000, a sada ih BH-Gas ponovo napada sa ogromnim poskupljenjem. Ne bih ovo politizirao jer se u procesu o donošenju odluka o BH-Gasu vodi negativna politika prema građanima u KS. Nekoliko puta je dolazilo do korekcije cijene, a BH-Gas nije dužan ni marku Gaspromu, a njemu su dužne sarajevske firme velike sume novca. Zato ćemo u ponedjeljak govoriti o promašenim invesicijama BH-Gasa. Oni su budžetsko preduzeće koje samo sabira i oduzima, a ne planira - riječi su predsjedavajućeg Skupštine KS.

Podsjetimo, Federalna vlada dala je saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, za 29,29 posto, počevši od 1. maja 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.