open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Komisija koju vode četiri bivša američka predsjednika promovirala izložbu u Vijećnici!
Svečanosti u Vijećnici prisustvovat će i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-Ugarske monarhije, i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva
27.06.2019. u 14:55
get url
text

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i na dan godišnjice sarajevskog atentata 28. juna Grad Sarajevo će ponovo biti dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Tim povodom, Grad Sarajevo će u partnerstvu sa Ambasadom Mađarske u BiH, u petak, 28. juna u Vijećnici, upriličiti važan i dragocjen društveni i kulturni događaj za bh. prijestolnicu, za koju je poznata američka književnica Susan Sontag zapisala: "U Sarajevu je počelo i završilo 20. stoljeće: počelo je atentatom u Sarajevu, a završilo atentatom na Sarajevo...".

Prvi ljudi Sarajeva i Mađarske ambasade, Abdulah Skaka i Pósa Krisztián će u 17 sati u auli Vijećnice otvoriti izložbu fotografija sadržanih u knjizi "Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja", koju će ovom prilikom predstaviti Attila Szalay-Berzeviczy iz Budimpešte, autor ovog projekta.

Sat poslije, u svečanom salonu Vijećnice, održat će se panel diskusija o tome "Šta je naslijeđe Prvog svjetskog rata i Mirovne konferencije u Parizu".

Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata u svijetu se obilježava nizom različitih manifestacija. Sjedinjene Američke Države su osnovale posebnu Komisiju za Stogodišnjicu, čiji su počasni predsjednici: Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Madeleine Albright, Colin Powell i dr. Izložbu u Vijećnici je promovirala upravo ova ugledna Komisija američke vlade uvrstivši je i u svoj zvanični program.

Foto-knjiga "Stoljetnim stopama Velikoga rata" bilježi i objašnjava povijesne događaje i strahote Prvog svjetskog rata fotografijama koje je Attila Szalay-Berzeviczy snimio između 2014. i 2018. godine, obišavši sa svojim “Nikon” kamerama, svako važno mjesto gdje se rat odvijao, od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaillesa, pokrivajući ukupno 59 različitih zemalja. Fotografisao je stogodišnje komemoracije, ratne spomenike, vojna groblja i rekonstrukcije bitaka.

-Želio sam da ovo svoje petogodišnje putovanje završim u Sarajevu, u kojem je sve počelo. Ovaj fascinantni grad je jedno od najstarijih povijesnih mjesta u Evropi. Tokom prve posjete zaljubio sam se u Sarajevo i odmah odlučio da mu darujem ovu svoju prvu međunarodnu izložbu fotografija - istaknuo je Szalay-Berzeviczy. Izložba će se moći pogledati do 12. jula.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovat će i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-Ugarske monarhije, i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva za iskazano prijateljstvo građanima Sarajeva u najtežim danima agresije i nesebično zalaganje za istinu i mir, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.