Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom zvanične posjete Predsjedništva BiH Republici Sloveniji bio gost Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani.

Predsjedavajući Komšić je govorio o temi "Kako Bosnu i Hercegovinu učiniti boljom, prosperitetnijom i atraktivnijom za život?"

U svom obraćanju predsjedavajući Komšić je posebnu pažnju posvetio aktuelnom procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Komšić je naglasio da se Bosna i Hercegovina mora kretati prema NATO-u, jer tu civilizacijski kao država pripada, te da je to ujedno i najpametniji put.

Komšić je naveo da građani iz Bosne i Hercegovine odlaze prvenstveno zbog neizvjesnosti koja vlada, te da tu neizvjesnost moraju riješiti političke elite.

Govoreći o NATO integracijama Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Komšić podsjetio je i na nekadašnji stav Ruske Federacije po tom pitanju, navodeći da je Ruska Federacija posredstvom ministra vanjskih poslova poručila da će poštovati volju Bosne i Hercegovine za put u NATO-savez ako je to izbor Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić govorio je i o odnosima s Republikom Slovenijom, istaknuvši da je Republika Slovenija saveznik Bosne i Hercegovine, a ako treba, spremna je da bude i advokat u pozitivnim procesima.

Odnose unutar Predsjedništva BiH predsjedavajući Komšić ocijenio je kao iskrene, dodajući da su takvi i onda kada između članova Predsjedništva BiH postoje i neslaganja.

On se osvrnuo i na aktuelni odnos Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, kazavši da se moraju prihvatiti evropske norme, jednakopravnost građana, ljudska prava i ono što Evropska unija propagira, a ne da se prihvataju neosovjetski principi i standardi. Ocijenio je da Evropska unija treba pomoći Bosni i Hercegovini da se standardi koji postoje u EU prihvate, te da BiH insistira upravo na tim principima.

Govoreći o regionalnim odnosima, predsjedavajući Komšić istaknuo je da u Sloveniji postoji sagovornik, da u Hrvatskoj, nažalost, pravi sagovornik ne postoji, dok sa Srbijom samo postoje problemi na nivou percepcije NATO-a.

Kada je riječ o aktuelnoj migrantskoj krizi, predsjedavajući Komšić naglasio je da Evropska unija mora imati jedinstvenu strategiju prema migrantskoj krizi jer svi migranti u BiH dolaze iz zemalja EU, te da su sve to ljudi prema kojima se tako mora i odnositi, a ne smiju se tući i pljačkati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.