open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Konaković: Prijedlog HDZ-a nije u skladu sa evropskim standardima, mnogo je svjedoka
Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković, komentirao je na Twitteru tvrdnje predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, da su strani partneri prihvatili prijedloge njegove stranke, tokom pregovora na temu izborne reforme u Neumu.
03.02.2022. u 20:38
get url
text

- Venecijanska komisija je potvrdila samo da naziv prijedloga HNS-a (Hrvatski narodni sabor op.a) i HDZ-a BiH jeste u skladu sa presudama. Sam prijedlog nije u skladu sa evropskim standardima i diskriminatoran je. Mnogo je svjedoka - napisao je Konaković na Twitteru.

On je u objavi označio šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i šeficu OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ali i Dragana ČOvića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Čović se danas u Zagrebu sreo s Plenkovićem, a nakon sastanka Ured hrvatskog premijera saopćio je da su "izrazili zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH".

Nešto slično Čović je naveo u jučerašnjem pismu međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Matthew Palmeru i Angelini Eichhorst.

"Upravo zahvaljujući nesebičnim naporima predstavnika EU-a, SAD-a i Venecijanske komisije, uspjeli smo postići usklađenost naših prijedloga ustavnih odredbi s najvišim evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, uključujući i pitanje formulacije ustavnog izričaja u odnosu na Predsjedništvo BiH. Našim prijedlogom osigurali smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani neovisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta", napisao je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.