Predsjedavajući Skupštine Kantona (KS) Sarajevo Elmedin Konaković na današnjoj pres-konferenciji potvrdio je da su iz procedure povučene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koje su se trebale naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, javlja agencija Fena.

Pojasnio je da se želi izmijeniti važeće zakonsko rješenje u odnosu na sastav Nastavno-naučnog vijeća organizacione jedinice visokoškolske ustanove tako da se drugačije definiše mogućnost članstva u tom tijelu predstavnika akademskog osoblja, kao i članstvo u Nastavno-naučnom vijeću članova akademskog osoblja koji su u radnom odnosu u ustanovi kojoj je priznat status nastavne baze.

Također, po njegovim riječima, zakonske izmjene odnose se na postupak sticanja statusa nastavne baze na način da je odluka o priznavanju statusa nastavne baze u nadležnosti senata i upravnog odbora visokoškolske ustanove.

Konaković je kazao da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatraju na zahtjev Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), naglasivši da je nekoliko razloga za to.

-Senat UNSA se obratio još premijeru Ademu Zolju za izmjene tog zakona. Pokazala se nužnost da se mijenjaju neke odredbe. Obratili su se i premijeru Edinu Forti. Jedan od ključnih razloga je stanje na Medicinskom fakultetu. Sudovi su odbili sve apelacije i smijenjene dekanese Semre Čavaljuge i fakulteta povodom njene smjene - kazao je Konaković.

S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora Konaković se nada da će se predložene zakonske izmjene naći na sjednici Skupštine KS koja bude zakazana u septembru.

- Također, svoje prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju u proceduru će uputiti Sindikat Univeziteta u Sarajevu – kazao je novinarima predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić.