open-navfaktor-logo
search
Godina pacova
Koncertom u Mostaru obilježena Kineska nova godina
Mostar je jedno od omiljenih mjesta kineskih turista i oni uživaju da promatraju skokove sa Starog mosta, kazao je ambasador Ping
12.01.2020. u 21:42
get url
text

U povodu obilježavanja Kineske nove godine, večeras je u Mostaruupriličen koncert “Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu” u izvođenju Gansu vokalne i plesne trupe iz Kine.

U prepunoj dvorani Herceg Stjepana Kosače , upriličen je bogat kulturno-zabavni program koji je predstavio pravo carstvo kineske kulturne baštine.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping pozdravio je prisutne, te tom prilikom kazao da se Kineska nova godina proslavlja već 4.000 godina i to je najstariji, najduži, ali i najradosniji kineski praznik, te izrazio zadovoljstvo što se praznik proslavlja i u BiH.

Jedan od istaknutih primjera međusobnih razmjena, ambasador je naveo činjenicu da sve veći broj kineskih turista posjećuje Bosnu i Hercegovinu. 

- Mostar je jedno od omiljenih mjesta kineskih turista. Oni uživaju da promatraju skokove sa Starog mosta. Za većinu posjetilaca, uključujući i mene, Stari most je prva asocijacija na Mostar. Mostovi ne povezuju samo dvije obale, već i narode i ideje, čineći udaljenost manjom a srca bližima. Gradimo još više mostova kako bismo umanjili geografsku udaljenost - kazao je Ping.

On je kazao da su bilateralni odnosi između BiH i Kine u 2019. godini bili veoma dobri te da je saradnja podignuta na veći novo.

- Ove godine obilježit ćemo 25. godišnjicu uspostavljanja bilateralnih odnosa. To je dobar trenutak da razmislimo o onome što smo postigli i napravimo nove planove koji će donijeti koristi objema stranama. Nadam se da ćemo ispisati nova poglavlja, sa snažnijim prjateljstvom, više harmonije i blagostanja, za sve – istakao je kineski ambasador.

Manifestaciji je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji se uoči proslave sastao sa ambasadorom te razgovarao o privrednim temama. Posjetioci koncerta “Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu“ uživali su uz brojne numere, a sadržaji pjesama izražavaju klasični šarm puta svile, a pokazuju i trendove moderne zapadne Kine.

Kineska nova godina ili Proljetni festival najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik. Poznata je i pod imenom Lunarna nova godina, posebno izvan Kine. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Ove  godine Kineska nova godina počinje 25. januara i u znaku je Pacova. U tom duhu svaki gost večerašnje svečanosti na dar je dobio plišanog pacova kao simbol želje za novim dobrim počecima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.