open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Konfuzno o finansijama Srebrene maline: Svjedok navod tužioca nazvao "glupošću", a on mu citirao njegov nalaz
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je, svjedočenjem Anđelka Martića, uposlenika Porezne uprave Republike Srpske, nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori.
11.02.2022. u 18:21
get url
text

Dio ročišta koji je Sud BiH odabrao i dostavio medijima

Martić je, kako je to danas pojasnio, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u periodu od 15. jula do 6. augusta 2020. godine vršio kontrolu poreznog obaveznika FH Srebrena malina iz Srebrenice, vlasništvo Fikreta Hodžića, a koja je za potrebe Federacije BiH nabavila 100 spornih respiratora iz Kine. 

Zadatak mu je, između ostalog, bio da izvrši kontrolu ispravnosti godišnje prijave poreza na dobit za 2019. godinu, te kontrolu ispravnosti poreskih prijava i plaćanja akontacija poreza na dobit za period od 1. januara do 14. jula 2020. godine, ispitivanje ispravnosti prijava poreza na lična primanja, te kontrolu plaćanja gotovim novcem i vođenja knjiga i evidencija.

Advokatica optuženog Fikreta Hodžića uputila je prigovor, kazavši kako porez na dobit iz 2019. godine nema nikakve veze sa optužnicom, odnosno predmetom optuženja u ovom slučaju. Tužilac Džermin Pašić objasnio da želi da prikaže činjenice o bonitetu i likvidnosti firme.

Govoreći o porezu na dobit, svjedok je kazao da je kontrolom ispravnosti poreza na dobit za 2019. godinu utvrđeno da su sve obaveze Srebrene maline reprogramirane, odnosno na osnovu sporazuma sa Poreznom upravom, odgođeno je njihovo plaćanje. Kazao je da ne zna da li je eventualno neki dio obaveza u postupku prinudne naplate. 

Kada je u pitanju ispravnost vođenja knjiga, svjedok je kazao da je te poslove za Srebrenu malinu radila knjigovodstvena agencija Svjetlost, vlasnice Vesne Kočević (ranije svjedočila u predmetu Respiratori, op.a.).

Odgovarajući na pitanja tužioca Džermina Pašića da li su mu prilikom kontrole predočene knjige u kojima se vodi evidencija zaključenih ugovora, odnosno protokol, svjedok je kazao da je konstatovano da nema protokola. Također je kazao da u zakonu o računovodstvu nije definisana knjiga protokola. 

Neuredna odluka o blaganičkom maksimumu

Tužilac je danas prezentirao ugovor o posredovanju između Srebrene maline i firme BTL Medical Montenegro, vlasnice Sanje Lekić, na kojem je bio neki broj protokola, na što je svjedok ponovio da mu je Kočević rekla da nema knjige protokola. Kazao je da je njemu prezentirana dokumentacija i ugovori  iz registratora, da su knjiženja vršena hronološkim redom, a kad je šta sačinjavano on to, kako je naveo, iz ove pozicije ne može znati. 

Kada je u pitanju akontacija poreza do 15. jula 2020. godine kazao je da su kontrolom uočene značajne uplate, da mu je predočen ugovor o nabavci medicinske opreme između firme iz Šangaja i BTL Medical Montenegro kao kupca, odnosno posrednika, te Srebrene maline kao krajnjeg kupca, u vrijednosti od 30 miliona kineskih juana. 

Tužilac je insistirao na tome da se u kupoprodajnom ugovoru BTL Montenegro ne spominje kao posrednik, na što je svjedok rekao da je na uvid dobio i ugovor o posredovanju između BTL Montenegro i Srebrene maline, u vrijednosti od 150.000 eura. 

Upitan da li je na raspolaganju imao neku fakturu i ako jeste koju, kazao je da je imao dokument pod nazivom "Proforma invoice" na iznos od 30 miliona juana. Upitan zna li kada je ta faktura protokolisana, ponovio je da nema ni za jednu. Pojasnio je da je u nalazu iznio konstatacije na osnovu onoga u šta je imao uvid i da je to "viđenje za potrebe Porezne uprave". 

Kazao je da s računa Srebrene maline nije plaćeno 150.000 eura po ugovoru o posredovanju.

Kada je u pitanju kontrola plaćanja gotovim novcem, svjedok je naveo da blagajnička odluka o podizanju 120.000 KM od 27. aprila 2020. godine nije bila uredna, s obzirom na to da je na toj odluci rukom bio upisan datum, a također, kako je kazao, nisu predočeni ni drugi dokazi za potrebom držanja tolike količine gotovog novca.

{$galerijaFotografija} 

Svjedok je rekao je da je na dan kontrole evidentirao da se u blagajni nalazi 92.000 KM, te da akontacije nisu pravdane blokovima do dana izrade nalaza, uz opasku kako "pretpostavlja da se malina bere kasnije". 

Na pitanje tužioca da li se može reći da je Srebrena malina uredan privredni subjekt, Martić je naveo da je bilo nekih manjkavosti, da je bilo određenih "friziranja" bilansa, ali da je to dozvoljeno i da nije išlo na štetu poreske uprave, kao i da još nije bilo postupka neke prinudne naplate od Srebrene maline.

- Osim ovih malih manjkavosti, on uredno izmiruje… Ima nekih slabosti u knjigovodstvu - kazao je.

Svjedok je danas na ročištu povukao raniju tvrdnju koju je iznio u nalazu, a u kojoj je naveo da se radi o društvu u nelikvidnosti.

Kako je danas pojasnio, prilikom pregledanja ugovora, uočio je da nije u obzir uzeo tzv. klasu 1, odnosno imovinu i obrtna sredstva društva, te da je iz toga izveo zaključak da je bilans u ravnoteži.

Inače, svjedočenje Martića svima u sudnici bilo je jako naporno za pratiti. Njemu je više puta sugerirano da se približi mikrofonu, da priča sporije i razgovjetnije. Na mnoga pitanja nije davao najjasnije odgovore, tako da je u jednom momentu i predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović kazala tužiocu da "svjedoka izvede na pravi put", dok je svjedoku sugerirala da nema potrebe da se toliko ograđuje, već da samo inese ono što mu je poznato i što je naveo u nalazu. 

Koliko konfuzno je bilo današnje ročište najbolje ilustrira podatak da je u jednom trenutku svjedok rekao tužiocu Mirzi Hukeljiću da je nešto što je kazao "glupost", na što mu je Hukeljić odgovorio da je tu "glupost" svjedok naveo u nalazu i konstatirao da on uopće ne sluša njegova pitanja. Govornici u sudnici su se preklapali, te u pojedinim momentima niko nikog ništa nije shvatao.

Čiji je broj protokola na ugovoru sa BTL-om

Svjedok je danas, odgovarajući na pitanja braniteljice Fikreta Hodžića Mirne Avdibegovi kazao da mu je predočena potvrda da je iz firme Srebrena malina izuzeta metalna kasa i novac. Složio se s njenom konstatacijom da je normalno da ako je novac izuzet iz blagajne nisu ni mogli postojati računi da je utrošen.

Na njeno pitanje je li tačno da je računovodstveno moguće da pravno lice ima želju platiti akontaciju na ime budućeg otkupa sirovina, kazao je da je o tome trebalo sačiniti ugovore sa kooperantima, a nije želio komentirati njenu tvrdnju da ako je želio to uraditi, a u međuvremenu je uhapšen, onda nije ni mogao sklopiti te ugovore. 

Advokatica je pitala svjedoka i da li mu je poznato da ugovor sa BTL Medical Montenegro nije sačinila Srebrena malina već drugo pravno lice, te ga pitala da li je moguće da je to broj protokola tog drugog pravnog lica, na što je svjedok odgovorio potvrdno. Potvrdio je i njen navod da je ugovor ustvari osnov za stvaranje obaveze, te se po osnovu ugovora može platiti obaveza, a da faktura dođe kasnije. 

Nakon iscrpnih direktnih, unakrsnih i dodatnih ispitivanja, sutkinja Begović je sugerirala da se prestane s ponavljanjem istih pitanja, kazavši kako želi da se okonča "ovaj naporni radni dan".

Na kraju ročišta, nakon što je svjedok otpušten iz sudnice, sudija Branko Perić je, budući da se i na ovim, a i na nekim ranijim ročištima dosta raspravljalo o blagajničkom maksimumu, odnosno podizanju gotovine, pitao optuženog Fikreta Hodžića, kao zastupnika firme, da objasni poslovanje i odgovori kad se sklapaju ugovori, koliko imaju kooperanata, kada se vrši njihova isplata i slično.

Hodžić je kazao da su počeli raditi 2017. godine sa kooperantima, da ih ima oko 100, da se radi uglavnom o istim kooperantima i da se sa njima svake godine sklapaju ugovori.

- Što se tiče avansne uplate moram naglasiti da cijena maline varira, jedne godine je 3,5, a druge 6 KM. Da biste ih privolili da s vama sarađuju morate ih stimulisati, a jedan od načina je i da im date novac unaprijed - kazao je Hodžić, te dodao da je kada je shvatio da ima na računu novac htio pridobiti kooperante plaćanjem unaprijed podizanjem blagajničkog maksimuma.

Suđenje će biti nastavljeno 16. februara.

Advokatica Fikreta Hodžića Mirna Avdibegović ocijenila je irelevantnim veći dio iskaza svjedoka koji je danas saslušan, navodeći kako će odbrana u tom pravcu ponuditi vlastite dokaze.

U nastavku pogledajte njenu kompletnu izjavu.

0J4A2793.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.