VEZANI TEKST - Agencija za lijekove BiH: Kvalitet ruske vakcine odgovarajući

Iz Agencije za lijekove BiH danas je saopćeno kako je kvalitet vakcine Sputnik V zadovoljavajući.

- S obzirom na to stekli su se uvjeti da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac - saopćeno je ranije iz Agencije.

Nakon što su vakcine stigle u BiH, one su se nalazile na Aerodromu Sarajevo u komori pod temperaturnim režimom, te se čekalo da uvoznik dostavi svu neophodnu dokumentacju za obavljanje carinskog postupka. Carinski postupak uvoza ruske vakcine okončan je 5. februara.

- Uvozik, Krajinagroup d.o.o. Banja Luka je putem ovlaštenog špediera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priližio svu neophodnu dokuentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je odobren interventni uvoz vakcine protiv SARS– COV–2 (COVID 19). Po okončanju carinskog postupka roba je pruzeta od strane uvoznika i odvezena sa Aerodroma Sarajeva. Sve ostale informacije, o tome gdje se vakcine nalaze, koja vrijednost je predmetnih vakcina, kao i uvoznih dažbina, trebaju se zatražiti od uvoznika, s obzirom da je riječ o komercijalnim informacijama - kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Očekuje se da u februaru stigne oko 200.000 vakcina, za oko 100.000 osoba jer bi svako trebao da primi dvije doze, a u martu još toliko.