open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Beograda
Korać za Faktor: Dodik nema razloga za optimizam, Vučić nije smio primiti glavnog Putinovog obavještajca
Beogradski psiholog i političar Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, u razgovoru za Faktor prokomentarisao je (ne)očekivani telefonski razgovor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u vrijeme kada Moskva vrši agresiju na Ukrajinu te politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
02.03.2022. u 16:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

Nakon razgovora iz Ambasade Rusije u Sarajevo je saopćeno kako je "obavljena razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu". Može li ovo značiti da će na neki način ukrajinski scenarij biti prenesen na BiH?

- Pod jedan, mora da je Lavrov veoma usamljen, a jeste, kada je morao razgovarati s Dodikom. Da li Rusija može dodatno destabilizovati BiH? Ne vjerujem jer nakon napada na Ukrajinu Rusija je došla u poziciju u kojoj nije bila 50 godina, znači Kremlj ne može više imati nikakvog utjecaja da radi na razbijanju neke države.

I pod tri, Dodik bi veoma pažljivo trebao gledati kako svijet reaguje na Ukrajinu. I to što vidi teško da mu može ulijevati optimizam, pa i Sjevernoatlantski savez se oglasio kako je i BiH u njihovom fokusu - kaže za Korać za Faktor. 

VEZANI TEKST - Vučić se u mukama nada prekidu ruske invazije na Ukrajinu

Zvanični Beograd je prvo najavio pa otkazao posjetu Nikolaja Patruševa, sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije i glavnog Putinovog obavještajca. Bilo je predviđeno da se Patrušev sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Sve je jasno. Vučić jednostavno nije smio da primi šefa svih obavještajaca Rusije jer bi se našao pod još jačim pritiskom i kritikama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država - smatra Korać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.