open-navfaktor-logo
search
Utjecaj Moskve
Vučić se u mukama nada prekidu ruske invazije na Ukrajinu
Odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da pokrene totalnu invaziju na Ukrajinu odrazila se na političku i sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu.
01.03.2022. u 21:42
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Srbija protiv sankcija Rusiji, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine
 

Ruska invazija koja traje već šesti dan razara Ukrajinu, a gotovo sve zemlje na evropskom tlu i Sjedinjene Američke Države uvele su žestoke sankcije Rusiji u nastojanju da spriječe dalja razaranja na ukrajinskoj teritoriji.

Pregovori koji su jučer održani na granici Ukrajine i Bjelorusije nisu dali željene rezultate, te nijedna strana nije prihvatila uvjete koje su nudili jedni drugima, što je indikativno da će rat u Ukrajini potrajati bar još neko vrijeme.

Još početkom invazije kada su brojne evropske zemlje žestoko osudile napad Rusije na Ukrajinu, oči javnosti posebno su bile fokusirane na Srbiju, vjernog ruskog partnera na Zapadnom Balkanu.

Dok je većina evropskih zemalja promptno reagovala odmah na početku invazije, Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću trebalo je malo duže da svoj stav iznesu u javnost.

- Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji - kazao je Vučić, okrenuvši glavu od rata u Ukrajini, ali ne i leđa Rusiji.

VEZANI TEKST - Carl Bildt: Srbija se stavom o Ukrajini i Rusiji diskvalificirala iz procesa pristupanja EU
 

Davanje podrške teritorijalnom integritetu i izbjegavanje pripisivanja bilo kakve krivice Rusiji, bio je najbezbolniji način Vučiću u nastojanju da Srbiju pokuša održati "neutralnom". Ipak, tiha suzdržanost Srbije nije prošla neopaženo pa je tako prvi reagirao bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Carl Bildt kazavši da je Srbija ovakvim potezom sama sebe diskvalificirala iz procesa pristupanja EU.

Da je Srbija svojim potezom alarmirala evropske zvaničnike govori i to da je danas Evropski parlament glasao o nacrtu Rezolucije u kojoj stoji da Evropski parlament "prima na znanje s dubokom zabrinutošću neprestana nastojanja Ruske Federacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana i uplitanja u njihove demokratske procese".

Vučić bi na mukama mogao biti i prilikom glasanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija gdje je otvorena mogućnost da će na glasanje biti stavljena rezolucija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Ipak, predsjednik Srbije je kategoričan da Srbija neće nametati nikakve sanckije Rusiji, a odbio je Vučić zabraniti i ruske propagandne medije u svojoj zemlji.

Utabanom stazom Aleksandra Vučića ide i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji se također zalaže za "neutralnost" BiH po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Sa namjerno zakašnjelim reakcijama, Aleksandar Vučić vjerovatno pokušava dobiti na vremenu, nadajući se i očekujući da će naredni pregovori Ukrajine i Rusije rezultirati smirivanjem tenzija na istoku.

Nastavak pregovora Rusije i Ukrajine najavljeni su za sutra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.