open-navfaktor-logo
search
Zajednička komisija
Kovačević o "najozbiljnijoj crvenoj liniji", Ademović: O NATO-u možda i na referendumu
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH organizovali su Preglednu konferenciju o Zakonodavnim okvirima, planovima i aktuelnom stanju u oblasti odbrane i sigurnosti BiH. Na dnevnom redu, između ostalog, predstavljeni su izvještaji agencija iz oblasti odbrane i sigurnosti, kao i problemi koji se uglavnom tiču deficita opreme i smještajnih kapaciteta.
08.06.2023. u 18:18
get url
text
Radovan Kovačević i Kemal Ademović

Burne i oprečne reakcije izazvale su teme koje se tiču saradnje sa NATO-om, Vijećem za provođenje mira, kao i pitanje državne imovine.

- Iz perspektive RS-a, imovina pripada RS-u. Naše šume, naše vode, naše rijeke, naše poljoprivredno zemljište i sve ono što su dobra u RS-u - zauvijek će pripadati RS-u. To je ono što smo veoma jasno odredili kao crvenu liniju - i to najozbiljniju crvenu liniju. Ukoliko neko želi i baš insistira na tome da se Bosna i Hercegovina razbija, ja ih onda pozivam da idu u tom pravcu i da nameću bilo šta vezano za imovinu i da na taj način pokušavaju da RS-u otmu ono što joj je pripalo Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Radovan Kovačević (SNSD).

Član Zajedničke komisije Kemal Ademović (NiP) istakao je kako će konačnu odluku o pristupanju ili nepristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u donijeti organi na nivou BiH, a u konačnici - možda i njeni građani na nekom referendumu, kao što su to uradile neke evropske zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.