Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević kazao je da će Vlada rebalansom budžeta, sredstva od projekata za koje je utvrđeno da ne mogu biti realizirana zbog imovinsko-pravnih odnosa do kraja godine, prebaciti na projekte koji su neophodni, kao što je poboljšanje kvalitete zraka i zapošljavanje mladih.

- Već smo procijenili da značajan broj projekata neće biti realizirano u ovoj godini. Razlozi su različiti, ali većina ih nije imala spremnu dokumentaciju - kazao je ministar Kovačević.

Premijer Vlade Edin Forto istakao je da će rebalans budžeta bit razmatran na sjednici u narednih nekoliko mjeseci, ali da najveći problem predstavljaju projekti čija je implementacija obustavljena zbog neriješenih imovinsko-pravih poslova, posebnu u oblasti infrastrukture.  

- Problem predstavlja način preraspodjele sredstava od projekata koji neće biti realizirani, na projekte koji su od koristi za građane - zaključio je Forto.

Budžet Kantona Sarajevo usvojen je krajem januara u iznosu od 941.762.186 KM. Premijer Forto je već tada najavio rebalans budžeta te istakao da će Vlada ponovo razmatrati sve predložene amandmane koji su tokom rasprave odbijeni.