open-navfaktor-logo
search
Posjeta Banjoj Luci
Krivokapić sa Cvijanović: Naš cilj je da uklanjamo barijere
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je cilj Crne Gore intenziviranje projekata iz domena saobraćajne infrastrukture sa zemljama regiona.
25.05.2021. u 11:39
get url
text

On danas boravi u Banjoj Luci gdje se sastao s predsjednicom bh. entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem. Krivokapić je nakon sastanka sa Željkom Cvijanović ukazao na značaj izgradnje puta između Foče i Šćepan polja, koji će dijelom finasirati Evropska unija.

Najavio je i pretvaranje četiri granična prelaza s BiH u integralne prelaze.

- Naš cilj je da uklanjamo barijere i da doprinosimo sve boljim odnosima u regionu - istakao je Krivokapić.

On je pozvao turiste uz Republike Srpske da ovoga ljeta posjete Crnu Goru.

Cvijanović je izjavila da postoji veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene između RS-a i Crne Gore te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.

Cvijanovićeva je naglasila da postoji niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima RS i Crna Gora mogu sarađivati te je kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča - Hum.

Višković je rekao da su razgovarali o značajnim pitanjima za RS i Crnu Goru, naglašavajući da je potrebno da se što prije kandiduje i dođe do sredstava za izgranju puta Foča - Šćepan polje. Istakao je rekao da postoje i zajedničke vizije u oblasti energetike, u smislu okretanja obnovljivim izvorima energije, a formiraće se stručne ekipe za finalizaciju dogovora na ovu temu.

Višković je istakao da je potrebno objediniti turističku ponudu za turiste iz svijeta koji ovo područje u jednom paketu uz što lakši prelazak granica.

Zahvalio se na ukidanju naplate putarine na putu Trebinje - Herceg Novi.

- Do sada nismo imali na ovom nivou institucionalnu saradnju i sam dolazak premijera omogućava da u narednom periodu uđemo u rješavanje svih pitanja na dobrobit građana Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i i Crne Gore - kazao je Višković.

Crnogorski premijer, koji je jučer u popodnevnim satima stigao u Banja Luku, danas će na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci održati predavanje.

Krivokapić je jučer u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.