open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Krizni štab FBiH donio novu, pooštrenu naredbu: Obustaviti i rad vrtića
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je danas novu pooštrenu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.
12.03.2020. u 14:52
get url
text

Ova Naredba od 12.03.2020. zamjenjuje Naredbu od jučer, to jest 11.03.2020, a u njoj stoji:   

1.   Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da donesu naredbu o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

2.  Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da na području kantona obustave rad dječijih vrtića, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

3.    Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe. Rok: Odmah.

4.    Preporučuje se stanovništvu u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštita javnog zdravlja pučanstva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno kriznih štabova kantonalanih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

5.    Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na  visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Federacije BiH, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je osobna odgovornost.

6.    Svom stanovništvu u Federaciji BiH, kao i stranim državljanima u Federaciji BiH preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

7.    Nalaže se menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Federaciji BiH da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kom osnovu. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

8.    Nalaže se svim zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima u Federaciji BiH da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Federaciju BiH ni po kom osnovu. Rok: kontinuiran do daljnjeg.

9.    Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federacije BiH.  Rok: kontinuiran do daljnjeg.

10. Ovom naredbom zamjenjuje se Naredba broj: 01-33-1426/20 od 11.03.2020. godine.

11. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.