open-navfaktor-logo
search
Tvrdnje boraca
Krkalić: Za oporavak privrede uzeto je 20 miliona KM od demobilisanih boraca; Bukvarević: Nije istina
Jedan broj demobilisanih boraca smatra kako nije uredu što se s pozicije Federalnog ministarstva za boračka pitanja rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu izdvojilo 20 miliona KM za stabilizaciju privrede koja je pogođena usljed pandemije. Kažu da je to novac od realizacije Zakona o pravima demobilisanih boraca.
14.05.2020. u 11:15
get url
text
Demobilisani borci
Demobilisani borci

Resorni ministar Salko Bukvarević je kazao kako to nije tačno.

Čujemo da je veliki pritisak na ministra

- Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je 20 miliona KM boračkih para dao za oporavak privrede, govorimo o toj koroni. Otkud njemu pravo? To će biti prva tačka na Radnoj grupi za realizaciju zakona kada se bude sastala. Znači 20 miliona KM je ostalo od para u zakonu i on ih prebacuje da bi se oporavila naša privreda, od koronavirusa. To je jedna strahota. Baš da vidimo koji privrednici će dobiti te pare. I čujemo da je veliki pritisak na ministra zbog takve odluke - rekao je za Faktor Hamza Krkalić, član Radne grupe za Zakon o demobilisanim borcima.

Zatražili smo komentar Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja.

- Pa nije pritisak. Mi smo radili zajedno s Koordinacijom boraca i ključno opredjeljenje, a tako je napravljeno i u rebalansu, jeste da pojedinačna naknada za bilo koju porodicu šehida i poginulog borca, ratnog vojnog invalida, demobilisanog borca, neće doći u pitanje. I ako Bog da ostat će ovaj tempo, jer su oni u prvom isplatnom razredu, prioritetu. A ja nemam lično nikakav pritisak niti od jedne boračke organizacije ni zahtjeva jer znaju da su to sredstva koja bi ionako bila vraćena u budžet - govori nam Bukvarević.

Prokomentirao je ubijeđenost demobilisanih boraca da je 20 miliona KM uzeto od realizacije Zakona o demobilisanim borcima, a za koji je u ovoj godini ukupno planirano 50 miliona KM.

- Ne. Činjenica je da smo mi planirali za 20.000 boraca da će ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu, mislimo na borce bez ikakvih primanja sa 57 i više godina. Zahtjev je predalo oko 17.000, a ostvarilo pravo u općinskim službama BIZ-a negdje oko 15.000, s tim što sada imamo i situaciju da ljudi izlaze iz prava, odlaze u penzije, tako da je 14.200 boraca dobilo naknadu za april. Dakle, do kraja godine procjenjujemo da će ta cifra biti 17.000 boraca. Imamo dovoljno sredstava. Svi oni koji ispunjavaju uvjete propisane zakonom, dobit će svoju naknadu i tu ne treba da se brinu. To je potvrđeno i rebalansom budžeta, a to je i naše opredjeljenje - objašnjava Bukvarević.

U firmama imamo i više od 80.000 demobilisanih boraca

Ukazuje kako su ove godine namjeravali proširiti prava na sve demobilisane borce u manjem bh entitetu, ali i da se poveća isplatni koeficijent za porodice poginulih i RVI, ali do toga neće doći.

- Borci trebaju da znaju da u firmama imamo više od 80.000 demobilisanih boraca koji rade. Ovo je pomoć i za demobilisane borce koji su zaposleni. To je bila i direktna naša pomoć i za opstanak radnih mjesta, a pogotovo za naše demobilisane borce - rekao je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.