open-navfaktor-logo
search
Predsjednik PDA
Kukić za Faktor: Ne razmišljam o ostavci, sankcije nisu nešto posebno, izjava Naše stranke je nespretna
Predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić rekao je za Faktor da smatra da je "nespretno" saopćenje Naše stranke, u kojem kao uvjet za ostanak u vlasti u Tuzlanskom kantonu, navode njegovu ostavku na funciju stranačkog predsjednika.
10.01.2022. u 15:59
get url
text
Predsjednik PDA Mirsad Kukić

- Ako imaju pravo iz jedne stranke tražiti smjenu predsjednika druge stranke, onda neka krenu od vrha. Ja sam dobio sankciju koja se odnosi na vizni režim, dakle, to nije nešto posebno. Da se radi o ministarstvu finansija SAD-a, to bi bilo nešto drugo - kaže Kukić.

On ističe da su Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) napravile koaliciju na državnom nivou s Miloradom Dodikom kada je bio pod snakcijama.

Podsjećamo, na vlasti u Tuzlanskom kantonu, pored PDA su Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Savez za bolju budućnost. Naša stranka je nakon objave sankcija saopćila da ostavku Kukića s čela PDA smatra "imperativom, a ukoliko do nje ne dođe, NS neće više podržvati Vladu TK".

- To bi isto bilo kada bih ja tražio smjenu svih tih ljudi. Uglavnom, to je parcijalni pristup i nespretna izjava iz Naše stranke. Najavljuju se još 52 osobe na tim listama, pa dajte da sačekamo da se taj proces završi. Možda niko ni s kim neće moći koalirati ako budu takvi stavovi - navodi Kukić.

Partneri iz, kako ih naziva, probosanskog bloka na državnom nivou ove sedmice će imati međusobne sastanke, pa ću ja, dodaje Kukić, nakon toga s njima sjesti i spreman sam žrtvovati i sebe i političku opciju.

- U ovom momentu interesovati se za takve stvari, a jučer se onakve stvari dešavaju u Republici Srpskoj, mislim da je sramno i za neke ljude koji to pričaju. Očito je da sam ja kolateralna šeta i da su sankcije plod lobiranja nekih stranaka. Postoje milionske krađe, ljudi koji vode državu bez diploma, imamo neriješen Izborni zakon BiH, blokadu države, toliko važnih stvari... Neka riješe domove naroda, nadležnosti vitalnog nacionalnog interesa, da se ne može stvoriti blokada, neka riješe Izborni zakon tako da ne može doći do majorizacije i mostarizacije, povući ću se zauvijek iz politike - kaže Kukić.

Treba gledati, dodaje, ko je omogućio blokadu u domovima naroda, zašto nije izvršena implementacije izbornih rezultata u FBiH i ko je u vlasti s Dodikom.

- PDA će za dvije sedmice, za vikend, imati sjednicu Glavnog odbora, gdje će se konstituirati stranka. Do tada ne razmišljam o ostavci, a posebno dok ne izvršim konsultacije s koalicionim partnerima iz probosnaskog bloka. Predložit ću Glavnom odboru kako izaći iz ovoga, a i oni će imati svoje prijedloge. U ovom momentu nijednu opciju ne isključujem - kaže Kukić.

Predsjednik PDA ocjenjuje da je jučerašnji dan "politički najturbulentniji od rata naovamo".

- Neka vide oni koji su oborili Aprilski paket šta se dešava, pa neka onda pitaju mene za neke stvari - zaključio je Kukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.