open-navfaktor-logo
search
Virus i ekonomija
Kutle: Ko prima plaću, vraćat će kredit, ko ne prima, može računati na odgodu
Najava uvođenja moratorija, odnosno odgode plaćanja kredita u trajanju od minimalno tri mjeseca obradovala je kreditno opterećene i preduzeća i građane u Bosni i Hercegovine, ali su se u pojavile i brojne nedoumice.
24.03.2020. u 15:52
get url
text
Berislav Kutle

Međutim, ubrzo se pokazalo da to neće baš kako je prvobitno najavljivano, nakon što je krajem prošle sedmice Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH održao sjednicu na kojoj su usvojene privremene mjere za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica.

VEZANI TEKST - Građani se prerano radovali zbog moratorija: Banke će odlučivati kome će odgoditi otplatu kredita

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, pojasnio je za Faktor nedoumice, ističući da "banke neće odlučivati o nečemu što je nekom palo na pamet", a u pitanju su dva procesa odgode plaćanja kredita.

- Jedan proces je koronavirus kojem se ne nazire kraj. Dok se ne završi ovaj zdravstveni dio i ne vidimo dokle će ovo trajati, ne može se jasno definisati šta će se sve raditi u ekonomskoj oblasti i koje će posljedice biti – procjenjuje Kutle.

Pojašnjavajući prve mjere koje su bankari donijeli u BiH, odnosno entitetske agencije za bankarstvo, koje su dogovorile da banke mogu odobriti posebne mjere, kao što su moratorij, odnosno zastoj u otplati kredita koji može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije uzrokovane pojavom virusa, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, naš sagovornik kaže:

- Mjera koje su već donijete vrijede do donošenja nove procjene ko će biti, a ko neće biti u mogućnosti vraćati kredite. Ako procjene budu bolje ili gore, sve će se mijenjati. Procjena na vraćanje kredita utvrđuje se na osnovu mjesečnih primanja građana. Svi oni koji budu imali prihode od kantona, javnih ustanova, elektroprivreda, telekoma i drugih, nema razloga da stanu sa otplatom kredita. Svi oni koji ne budu imali mjesečne prihode i ne mogu vraćati kredite, jasno je da će banke napraviti rješenje koje je optimalno i za građane i za banku, a isto to vrijedi i za pravna lica – kaže Kutle.

Firme koje su radile u vrijeme pojave koronavirusa nastavit će uredno otplaćivati svoje kredite. Firme koje ne rade zbog koronavirusa jasno je da im se mora omogućiti moratorij na otplatu kredita, zaključuje Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.