open-navfaktor-logo
search
Gostovanje u Ukrajini
Kvalifikacije za SP: Zmajevi napadaju "neosvojivu tvrđavu"
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u Lvivu protiv Ukrajine igra jednu od najvažnijih utakmica dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
12.10.2021. u 08:17
get url
text

Zmajevi od 20.45 sati gostuju na Areni Lviv, na kojoj Ukrajina nikada ranije nije izgubila utakmicu. Večerašnji domaćin je na stadionu izgrađenom za potrebe EURO-a 2012 u 13 odigranih mečeva zabilježio 11 pobjeda uz dva remija. Zato se s pravom može reći da bh. selekcija gostuje na "neosvojivoj tvrđavi".

Tradicije su tu da se ruše, a tome se nadaju i Zmajevi u prvom međusobnom duelu s Ukrajincima.

Reprezentacija BiH konačno je zabilježila pobjedu u kvalifikacijama. Subotnji trijumf u Kazahstanu trebao bi skinuti teško breme s leđa fudbalera, ali slavila je i Ukrajina na gostovanju kod Finske.

- Što se tiče igre, uvijek može bolje. Kao ekipa možemo još bolje. Jako mi je drago što imamo harmoniju. Svi ginu jedan za drugog. Što se tiče kvaliteta, vjerujem da možemo biti sve bolje u svakoj narednoj utakmici - rekao je uoči utakmice selektor BiH Ivaylo Petev.

VEZANI TEKST - Gdje gledati prvi okršaj Ukrajine i BiH?
 

Bugarski stručnjak na klupi Zmajeva za razliku od meča s Kazahstanom imat će više igrača na raspolaganju. U tim se poslije odrađene supenzije vraća Dennis Hadžikadunić, a Dario Đumić, Sanjin Prcić i Elvis Sarić, koji su imali problema s kazahstanskim vizama, bit će na dispoziciji selektoru.

Edin Džeko glavna je uzdanica Zmajeva.

- Sigurno poslije pobjede u Kazahstanu šanse su nam bolje, ali ove posljednje tri utakkmice će biti ključne. Definitivno, ova utakmica je do sada najbitnija. Mi smo ekipa kojoj fali dosta bitnih igrača, ali smo pokazali i u Kazahstanu da imamo kvalitet i da zajedničkom igrom možemo doći do pozitivnog rezultata. Ako se budemo držali zajedno, imamo dobre šanse - poručio je kapiten bh. tima.

Podsjećamo da su Zmajevi uoči oktobarske akcije ostali bez Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Matea Sušića, Stjepana Lončara, Siniše Saničanina...

VEZANI TEKST - Ukrajinci duplo skuplji od Zmajeva, jedan od najboljih reprezentativaca "zaratio" sa selektorom
 

Desetkovani su i Ukrajinci koji igraju bez povrijeđenog Oleksandra Zinchenka, fudbalera Manchester Cityja, dok je Ruslan Malinovskyi iz Atalante zbog nesuglasica sa selektorom Oleksandrom Petrakovom ostao bez poziva. Glavne uzdanice sudionika četvrtfinala ovogodišnjeg Evropskog prvenstva su Andriy Yarmolenko iz West Hama i Roman Yaremchuk, član Benfice. Selekcija Ukrajine sastavljena je uglavnom od igrača koji nose dres Dinamo Kijeva i Shakhtara iz Donetska.

Ukrajina, Bosna i Hercegovina, ali i Finska do kraja kvalifikacija borit će se za baraž.

VEZANI TEKST - Bitka za Mundijal: Zmajevi oprez, u jednoj opciji ni dvije pobjede ne garantuju baraž
 

Ukrajinci iz šest utakmica imaju osam bodova (pobjeda i pet remija), BiH je osvojila šest bodova iz pet mečeva, a Finci pet bodova.

Meč na Areni Lviv će suditi Felix Zwayer iz Njemačke, a pomagat će mu Marco Achmüller i Christian Dietz. Četvrti sudija je Sven Jablonski, dok su VAR sudije Bastian Dankert (glavni) i Jan Seidel (asistent).

Kvalifikacije završavaju u novembru, a BiH očekuju dva domaća meča - protiv Finske i Ukrajine.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.