open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u ViK-u
Kvarovi i radovi na sistemu zabrinuli građane: Ima li razloga za ponovne redukcije vode u Tuzli?
Tuzla je decenijama imala problem s vodosnabdijevanjem i na snazi su bile redukcije. Voda je dolazila rano ujutro, nakon nekoliko sati je nestajalo i nije je bilo do popodne. Onda ponovo nekoliko sati da se napune kanisteri i burad, pa nestanak vode i tako ukrug. Sve to je okončano 2006. godine kada je puštena u rad Fabrika pitke vode u naselju Cerik.
26.07.2022. u 08:04
get url
text
Postrojenje Spreča u okviru ViK-a Tuzla

Ovoga ljeta desilo se nešto što je građane podsjetilo na vrijeme redukcija jer velike mjesene zajednice Centar, Slatina, Batva, Dragodol, dio Solane, Slavinovići, Simin Han, Gornja Tuzla i Požarnica, nisu imali uredno vodosnabdijevanje puna četiri dana. Danas, pak, naselje Hukići u mjesnoj zajednici Slavinovići, ulica Save Kovačevića i dio naselja Vasići nemaju vodu, a razlog su kvarovi na cjevovodu, za koje su u Vodovodu i kanaliziciji (ViK) Tuzla rekli da su rješivi tokom današnjeg dana.

- Radili smo završetak prve faze dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle, upajanjem cjevovoda od Stupara do Tuzle, dužine 19,5 kilometara, u postojeći. Sada ćemo imati novu cijev od Stupara do Sprečkog polja, koja će značiti sigurnost u vodosnabdijevanju jer je ova koja je korištena stara 50 godina. Ti radovi su završili jutros u pola tri, a radovi su trajali četiri dana - kazao je jučer Aid Berbić, direktor ViK-a Tuzla.

Kada je u pitanju stanje na izvorištima, Berbić navodi da vodostoji opadaju, kao i svugdje u vrijeme suše.

- Situacija nije kritična i nema potrebe za redukcijama. U ovom momentu Tuzla troši više od 500 litara vode po sekundi. Danas u toku dana snabdijevanje vodom svih dijelova Tuzle trebalo bi biti normalizirano - rekao je jučer Berbić.

Gradski vijećnik Omer Berbić iz Naše stranke upozorava da četiri-pet naselja u Tuzli već nekoliko dana nema vodu.

- U Vodovodu se slabo javljaju na dežurne telefona i zbog toga sam ja postavio pitanje da li su redukcije vode opet počele. Ljudi me svakodnevno zovu iz većih tuzlanskih naselja i javljaju da vode nemaju po nekoliko dana - kaže Berbić i dodaje da bi prepustio da struka kaže postoji li neki problem iza svega toga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.