open-navfaktor-logo
search
Politička situacija u BiH
Lazović: Dragan Čović postaje problem i za hrvatski narod
Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, za N1 je govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te komentarisao nedavnu izjavu Dragana Čovića u NSRS.
04.02.2022. u 13:02
get url
text

Lazović ističe da se ne smije izgubiti nada u građansku državu.

- Budućnost BiH, onako kako ja vidim, je u konceptu građanske vlasti ili države punih ljudskih prava na prostoru cijele BiH. Mislim da se BiH nalazi u jednom vrhuncu krize koja u kontinuitetu traje i mislim da ove godine od izbora zavisi sudbina BiH. Hoće li biti pobijeđeni totalitarni etnički koncepti ili će nadvladati koncept individualnih ljudskih prava, odnosno građanski koncept? Od toga zavisi sudbina BiH - kazao je.

Smatra da BiH ne može graditi svoju budućnost na etničkim politikama.

- Koji će jednu multietničku zajednicu pretvoriti u zasebne kolektivitete, jer je to projekat koji faktički razara državnu zajednicu kao nacionalnu zajednicu. Oni koji vjeruju da će podjela BiH na tri entiteta dovesti kod građana do jačanja osjećaja pripadnosti državi BiH i da će se razvijati taj nadnacionalni, državni patriotizam se varaju. Jedna multietnička zajednica kao BiH ne smije to sebi dozvoliti - istakao je u razgovoru za N1.

Lazović je kazao šta je problem današnje BiH, te komentarisao izlaganje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS.

- BiH se još uvijek suočava sa politikama koje su 1992. godine nasrnule na BiH i izvršile agresiju na BiH. Politički ciljevi tih politika i danas su prisutni. Nekada su ih projicirali Tuđman i Milošević, pa Karadžić i Boban, a danas to rade Dodik i Čović. Mene i ne čudi ono što je Čović govorio u NSRS. Čudi me ta rečenica "Čuvajte Republiku Srpsku", jer je to sramotna i nemoralna rečenica. To je pljuvanje po žrtvama, i Hrvatima i Bošnjacima, koji su u ime te Republike Srpske stradali, protjerani, ubijani, i to Čović nije smio reći. Koliko god se on vadio i Milanović i Plenković bježali od komentarisanja te rečenice, ona stoji kao jedna hipoteka koja će visiti nad političkom sudbinom Dragana Čovića  - kazao je.

Lazović se prisjetio komentara Bože Mišure iz Rame uoči Općih izbora 2000. godine.

- Na pitanje u Mostaru kada su bili izbori, šta ako Dragan Čović bude izabran za člana Predsjedništva BiH, on je rekao "onda će Srbi imati dva člana Predsjedništva". Zaista je čudna ta veza Dragana Čovića sa srpskom politikom. Kao član Predsjedništva BiH on je 2016. godine sam, bez saglasnoti druga dva člana, otišao u Beograd i pred Vučićem podanički izjavio da će BiH pratiti Srbiju u svim poslovima kada je u pitanju vanjska politika. Njegova rečenica "čuvajte Republiku Srpsku" je sramotna je i zbog Vukovara, zbog svih onih žrtava koje su odolijevale agresiji Miloševićevog režima i na Hrvatsku i na BiH - kazao je i istakao:

- Dragan Čović postaje političar koji postaje problem i za hrvatski narod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.