Lendo je razgovarao s premijerom KSB Tahirom Lendom (SDA) i članovima braniteljskih udruženja s područja SBK.

- Želio sam početi iz kantona koji je mene predložio za jednog od potpredsjednika FBiH. Ovo je pobjednički kanton gdje postoji veoma dobra saradnja između svih naroda, a posebno Srba, Hrvata i Bošnjaka i ovaj primjer treba uzimati kao dobru praksu na razini FBiH i BiH - kazao je potpredsjednik FBiH.

Istaknuo je da je zamolio predstavnike braniteljskih udruženja da nastave voditi brigu o obiteljima "i da nijednog momenta ne bi bilo dobro da ova politička situacije utječe na njih, nego da oni vode računa jedni o drugima, zajednici i državi BiH".

- Premijer me upoznao s političkim projektima na nivou kantona, a istaknuli smo istovremeno i značaj formiranja vlasti na nivou kantona i FBiH. Iskustva suživota i zajedničkog ophođenja iz ovog kantona trebaju poslužiti kao dobar primjer za formiranje vlasti - dodao je Lendo.

Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida SBK, naglasio je kako je saradnja između braniteljskih udruženja dobra.

- Generala smo upoznali sa situacijom, problemima s kojima se ova populacija susreće, ali i rješavanjem statusa određenih braniteljskih kategorija. Ukazali smo i na dobar rad nadležne Uprave, ali i na dobru saradnju koju imamo s koordinacijom temeljnih braniteljskih organizacija. Određene stvari kad su u pitanju interesi ove populacije rješavamo zajednički bez ikakvih problema - rekao je Julardžija.